Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κοινοποίηση προς τους πολίτες, τους φορείς και τα ΜΜΕ του Ν. Ρεθύμνου

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τις τελευταίες μέρες για νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας. Πιθανώς θα έχετε διαβάσει και στον τύπο ότι οι γιατροί αντιδρούν διότι επιθυμούν μεγαλύτερες αυξήσεις στο μισθό τους από αυτές που δίνει η κυβέρνηση.

Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζετε είναι ότι τα βασικά και πάγια αιτήματα των ιατρών δεν έχουν σχέση με μισθούς και αυξήσεις, δεν αφορούν τους ίδιους, αλλά εσάς. Αυτό που ίσως επίσης να μη γνωρίζετε είναι ότι το Υπουργείο Υγείας παρανομεί ως προς τις προσλήψεις και τα ωράρια εργασίας των ιατρών (η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύουν σε ένα ιατρό να εργάζεται πάνω από 56 ώρες την εβδομάδα διότι μετά θεωρείται επικίνδυνος λόγω κόπωσης). Και κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζετε είναι ότι οι ιατροί της χώρας δυστυχώς δεχτήκαμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτή την παρανομία, ανεχόμενοι να εργαζόμαστε πάνω από 80 ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς ρεπό, ακόμα και όταν γινόμαστε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας. Δεχτήκαμε να καλύπτουμε την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας και να εξετάζουμε ασθενείς που δεν υπάγονται στην ειδικότητά μας διότι δεν έχουν προσληφθεί οι αναγκαίοι ιατροί. Πιστέψαμε τα λόγια του Υπουργού (από το προηγούμενο έτος) ότι από μέρα σε μέρα το πρόβλημα θα λυθεί.

ΟΧΙ ΠΙΑ. ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

- Ζητούμε άμεσα προσλήψεις. Οι νέες προσλήψεις ιατρών είναι ελάχιστες και πολύ λιγότερες από τους ιατρούς που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης (ή επειδή βαρέθηκαν να εργάζονται απλήρωτοι χωρίς να βλέπουν την οικογένεια τους λόγω εφημεριών).

- Ζητούμε ανθρώπινα ωράρια εργασίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι περισσότεροι ιατροί εφημερεύουν 8-10 ημέρες το μήνα. Ιατρός που εφημερεύει είναι αναγκασμένος να εργάζεται έως και 32 ώρες συνεχόμενα. Τα ιατρικά λάθη από υπερκόπωση δεν είναι απλώς πιθανό να συμβούν. ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, αλλά φαίνεται ότι από κάποιους θεωρούνται «αναγκαίο κακό».

- Ζητούμε το αυτονόητο. Να πληρωνόμαστε για την εργασία μας αξιοπρεπώς και όχι μετά από μήνες. Αυτή τη στιγμή η εφημερία ειδικευόμενου αποτιμάται 5 ευρώ την ώρα. Αν υποτεθεί ότι σε μια ώρα ο ιατρός εξετάζει 3 ασθενείς, το κράτος τον πληρώνει 1,5 ευρώ για τον καθένα. Βασικός μισθός ειδικευομένου: 860 ευρώ. Τελευταία πληρωμή εφημεριών: Νοέμβριος 2008.

Πριν ακολουθήσετε το δρόμο σας και γυρίσετε στις δουλειές σας κουνώντας το κεφάλι και μονολογώντας «ναι, δίκιο έχουν», σκεφτείτε ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε μια μακρινή χώρα, αλλά αφορούν εσάς. Αν χρειαστεί εσείς ή κάποιος συγγενής σας να επισκεφθείτε το νοσοκομείο, θα είναι αργά για να οργιστείτε και να καταγγείλετε το σύστημα που αφήνει τους πολίτες του αβοήθητους να υποφέρουν χωρίς γιατρούς. Ευκαιρία και για τους πολιτικούς άρχοντες του τόπου να κάνουν τις υποσχέσεις τους πράξη.

Τα μέλη του συλλόγου μας αποφάσισαν από την 10η Φεβρουαρίου 2009 να τηρούν πιστά τις ευρωπαϊκές και ελληνικές διατάξεις σχετικά με το ωράριο εργασίας, λαμβάνοντος υπόψη ότι εργασία πέραν του προβλεπομένου ωραρίου είναι παράνομη.


Αυτό σημαίνει ότι από την ημερομηνία αυτή και μετά, δεδομένης της υπέρβασης κατά πολύ από 1/1/2009 της εργασίας των 56 ωρών εβδομαδιαία, αδυνατούμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα εφημεριών του Γ. Ν. Ρεθύμνου για τον μήνα Φεβρουάριο.


ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.


Ξεκινήστε από τα παρακάτω τηλέφωνα:

Υπουργείο Υγείας: Τηλεφωνικό κέντρο: 210-5232-821/9

Πολιτικό Γραφείο κ. Όλγας Κεφαλογιάννη: τηλ. 28310 35510, Φαξ. 28310 35511

Πολιτικό γραφείο κ. Λαμπίρη: Τηλ: 28310/25298 Φαξ: 28310/25228



Σύλλογος ειδικευόμενων και υπεράριθμων
γιατρών Γ.Ν. Ρεθύμνου