Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Απόφαση Γ. Σ. ειδικευομένων Γ.Ν Ρεθύμνου 19 Φεβρουαρίου 2009

Η γενική συνέλευση συνεδρίασε σήμερα μετά τη συνάντηση ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας με το διοικητή του Γ. Ν. Ρεθύμνου μετά την καταγγελίες του συλλόγου της προηγούμενης εβδομάδας.

Έγινε ενημέρωση των μελών για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, μετά τις καταγγελίες από πλευράς του συλλόγου μας, για παράνομη υπερωριακή απασχόληση, μη απόδοσης της ημεραργίας μετά από 24ωρη εργασία, καταγγελίας της προσπάθειας ποινικοποίησης της νόμιμης κινητοποίησης των ειδικευομένων των προηγούμενων ημερών, μέσω παράνομων εξωδίκων από την πλευρά της διοίκησης, παράνομη κατάρτιση μονομερώς από πλευράς της διοίκησης προγράμματος εφημεριών για το μήνα Φεβρουάριο πέραν των ανωτάτων ορίων εργασίας και παρά τη ρητή άρνηση για αυτή των ειδικευομένων του νοσοκομείου, χωρίς να εξασφαλίζεται η πληρωμή τους, καθόσον υπάρχει το προηγούμενο της απόφασης της ολομελείας του ελεγκτικού συνεδρίου τον περασμένο Ιούνη για την παράνομη αυτή απασχόληση και τέλος για την μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών μηνός Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Υπήρξε δέσμευση του διοικητή του νοσοκομείου μας κ. Ακουμιανάκη ενυπόγραφα στο βιβλίο εργατικών διαφορών της επιθεώρησης εργασίας ότι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (ανέφερε ότι θα το πράξει ύστερα από συνεννόηση και με τους διευθυντές των κλινικών) θα εφαρμόσει παρά την οριακή στελέχωση του νοσοκομείου την απόδοση ημεραργίας ρεπό κατά όπως ορίζουν οι διατάξεις.

Ο ίδιος κατά το παρελθόν καθώς και στο ξεκίνημα της συζήτησης προφασιζόμενος την οριακή κατά τον ίδιο στελέχωση του νοσοκομείου, αρνούνταν κάθε τέτοια ρύθμιση άμεσα, επιφυλασσόμενος ακόμα και για το μέλλον, πάντα με πρόσχημα την οριακή στελέχωση του νοσοκομείου παρότι κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή. (ανέφερε ότι μόνο σε περίπτωση ψήφισης του νέου ν/σ θα εξετάσει το ζήτημα, χωρίς να δεσμεύεται για την απόφαση ακόμα και σε τέτοια περίπτωση, αφού θα υπάρχει όπως συνέχιζε να αναφέρει οριακή στελέχωση του νοσοκομείου).

Μετά από αυτή την τοποθέτηση η γενική συνέλευση και λαμβάνοντας υπόψη ότι με μια τέτοια ρύθμιση βελτιώνονται τα ωράρια εργασίας των ειδικευομένων, παρότι και πάλι δεν θα βρεθούν εντός των νομίμων ορίων, θεώρησε την κίνηση αυτή ως θετικό βήμα προσέγγισης όσον αφορά τουλάχιστον τα δεδομένα του νοσοκομείου Ρεθύμνου και αποφάσισε να κάνει τη στάση των κινητοποιήσεων ηπιότερη, περιμένοντας έμπρακτα εντός του διαστήματος της επόμενης εβδομάδας την έγγραφη ανακοίνωση εντός του νοσοκομείου των θέσεων αυτών που εξέφρασε ο διοικητής.

Ως εκ τούτου αποφάσισε όπως η επίσχεση εργασίας να συνεχιστεί μόνο κατά το πρωινό ωράριο εργασίας και όχι κατά το εφημέριακο πρόγραμμα ως δείγμα καλής θέλησης προς τη διοίκηση. Επισημαίνει δε ότι σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης αυτής δέσμευσης ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας θα σκληρήνει εκ νέου τη στάση της.

Η γενική συνέλευση καλεί ακόμα σε συστράτευση σε αυτή την κινητοποίηση της επίσχεσης εργασίας την ένωση των νοσοκομειακών γιατρών του Ρεθύμνου με αντίστοιχη απόφαση της, καθώς και τις υπόλοιπες ενώσεις της Κρήτης, με σκοπό την πλήρη ανατροπή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή και την κύρωση από αυτή της κλαδικής σύμβασης εργασίας που προσυπογράφηκε από την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και το υπουργείο υγείας την 1 Δεκεμβρίου 2008.

Κατά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα, έγιναν 3 προτάσεις:
1) Συνέχιση της κινητοποίησης ως έχει μέχρι τώρα (ψήφοι 1)
2) Κινητοποίηση όπως προαναφέρθηκε με την επίσχεση εργασίας να περιλαμβάνει και την εργασία στο πρωινό ωράριο και από τα ΤΕΠ (ψήφοι 18)
3) Κινητοποίηση όπως προαναφέρθηκε με την επίσχεση εργασίας να μην περιλαμβάνει και την εργασία στο πρωινό ωράριο και από τα Τ.Ε.Π. (ψήφοι 5).
Επίσης υπήρξαν και μέλη που ψήφησαν λευκό στις παραπάνω προτάσεις (2)

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών που ψήφησαν την πρόταση ν.3 δεσμεύτηκε να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας ώστε να υπάρξει ενιαία στάση του συλλόγου.





Ρέθυμνο 19/2/2009

Προς τη διοίκηση του Γ. Ν. Ρεθύμνου

Μετά από τη δέσμευση σας ενυπόγραφα στο βιβλίο εργατικών διαφορών της επιθεώρησης εργασίας ότι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα εφαρμόσετε την απόδοση ημεραργίας “ρεπό” κατά πως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, η γενική συνέλευση του συλλόγου ειδικευομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι με μια τέτοια ρύθμιση βελτιώνονται τα ωράρια εργασίας των ειδικευομένων, παρότι και πάλι δεν θα βρεθούν εντός των νομίμων ορίων, θεώρησε την κίνηση αυτή ως θετικό βήμα προσέγγισης όσον αφορά τουλάχιστον τα δεδομένα του νοσοκομείου Ρεθύμνου και αποφάσισε να κάνει τη στάση των κινητοποιήσεων ηπιότερη, περιμένοντας έμπρακτα εντός του διαστήματος της επόμενης εβδομάδας την έγγραφη ανακοίνωση της απόφασης για την οποία δεσμευτήκατε εντός του νοσοκομείου.
Ως εκ τούτου αποφάσισε όπως η επίσχεση εργασίας να συνεχιστεί μόνο κατά το πρωινό ωράριο εργασίας και όχι κατά το εφημεριακό πρόγραμμα ως δείγμα καλής θέλησης προς τη διοίκηση.

Επισημαίνει δε ότι σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης αυτής δέσμευσης ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας θα σκληρήνει εκ νέου τη στάση της.


Σύλλογος ειδικευομένων και υπεράριθμων ιατρών Γ. Ν. Ρεθύμνου