Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Ποια συλλογική σύμβαση εργασίας;

Κατατέθηκε λοιπόν την Πέμπτη το προσχέδιο του νέου νόμου που αναμενόταν να κυρώσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη μεταξύ υπουργείου υγείας και της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών.


Το νομοσχέδιο όμως διαφοροποιείται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας και δεν προβλέπει προσλήψεις για το 2010, αφού η διάρκεια του δεν είναι προβλέπεται να είναι ετήσια όπως είχε συμφωνηθεί.

Για τον ίδιο λόγο ταυτόχρονα δεσμεύει τους γιατρούς, συμφώνα με το άρθρο 1, να εφημερεύουν πέρα από κάθε όριο σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου δια παντώς από την δημοσίευση του και μετά, χωρίς κανένα χρονικό ορίζοντα ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας.

Ακόμα οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς είναι μικρότερες κατά 50-100 ευρώ από αυτές που συμφωνηθήκαν στη συλλογική σύμβαση εργασίας, και δεν περιλαμβάνεται το αφορολόγητο των εφημεριών άνω των 4 που επίσης είχε συμφωνηθεί.


Για καλύτερη διαμόρφωση άποψης από όποιον ενδιαφέρεται δημοσιεύουμε εδώ αυτούσιο, το προσχέδιο του νέου νόμου συνοδευόμενο από την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους καθώς και την αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου.



Σχέδιο νόμου





Έκθεση γενικού λογιστηρίου

Συνοδευτική έκθεση νομοσχεδίου