Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Αποφάσεις Γ.Σ. συλλόγου ειδικευομένων της 14ης Δεκεμβρίου 2009


Αναστολή της από κοινού κινητοποίησης με την ένωση γιατρών του ΕΣΥ.

Με δεδομένες και τις αποφάσεις του συλλόγου των νοσοκομειακών γιατρών αλλά βασικότερα εξ' αιτίας της μικρής σημερινής συμμετοχης των μελών του συλλόγου μας στη Γ.Σ. (παρόντες 18 σε συνολο 40 και πλέον μελών) φαίνεται ότι δεν μπορούμε σε αυτή τη χρονική στιγμή να συνεχίσουμε μόνοι μας, την από κοινού αποφασισθείσα πρωινή επίσχεση εργασίας και ως εκ τούτου αποφασίζουμε την αναστολή της.

Τα προβλημάτα που οδήγησαν στην επίσχεση παραμένουν. Ειδικά δε, μετά από το οριστικό κόψιμο από τις πληρωμές 2 εφημεριών από κάθε ειδικευόμενο για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του Νοεμβρίου παραμένει εντελώς στον αέρα παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει το υπ.Υγείας (όλοι έχουμε άλλωστε στο παρελθόν χαμένες δεδουλευμένες εφημερίες, για τις οποίες ειχαμε διαβεβεαιώσεις πως δεν θα χαθούν). Στα δε χρονίζοντα προβλήματα συνθηκών εργασίας και υγιεινής δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τις απειλές ποινικοποίησης του καθόλα νόμιμου αγώνα μας που εκτόξευσε ενάντια στο σύλλογο ειδικευομένων προφορικά κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της ένωσης των γιατρών του ΕΣΥ του νοσοκομείου ο διοικητής με σκοπό τον εκφοβίσμό. Τέτοιες νοοτροπίες δεν τις αποδέχεται κανείς δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος όταν έχει απέναντι του εργαζόμενους απλήρωτους για εφημερίες τριών μηνών και που δουλεύουν υπό τις συνθήκες εργασίας που τους προσφέρει το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου...

Καταγγέλλουμε για τον ίδιο λόγο την ένωση των γιατρών του ΕΣΥ του νοσοκομείου μας να μην αντιδράσουν έντονα στις προφορικές απειλές της διοίκησης για ποινικοποίηση του αγώνα μας και να μας στηρίξουν σε αυτόν, τόσο κατά τη στιγμή που αυτές εκτοξεύτηκαν μπροστά και στους ίδιους κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, όσο και κατά την έγγραφη ανακοίνωση που εξέδωσαν για τη λήξης της επίσχεσης εργασίας. Τους θυμίζουμε οτι τα προβλήματα για τα οποία παλεύουμε είναι κοινά και τυχόν επιτυχία της κινητοποίησης μας αφορά και τους αυτούς. Εκτός αυτού οι απειλές μπορεί σε αυτή τη φάση να αφορούσαν το πιο δυναμικό κομμάτι των συμμετεχόντων, όμως αυτες ειναι προάγγελος μιας νοοτροπίας των διοικουντων ενάντια σε ολους οσους θελήσουν να ασκήσουν στο μέλλον το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας για τη διεκδήκηση των δεδουλευμένων τους.

Καταγγέλλουμε επίσης την στοχοποιημένη επίθεση που δέχτηκε από την ιστοσελίδα ygeianet και το ενημερωτικό για τις τρέχουσες εξελίξεις του κ.Βαρνάβα με ημερομηνία 14/12/2009, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου μας. Δεν κατανοούμε για ποιον λόγο στοχοποιείται η δραστηριότητα κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου για τις απόψεις που εξέφρασε μια ολόκληρη γενική συνέλευση. Λυπούμαστε για το επιπεδο των χαρακτηρισμών και τους επιστρέφουμε στον κ.Βαρνάβα καθώς μεταφέρει λάθος τις απόψεις της Γ.Σ. των ειδικευομένων που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Ποτέ δεν είπαμε ότι όλοι ή κάποιοι ειδικευμένοι γιατροί κάνουν πλασματικές εφημερίες και ούτε αναφερθήκαμε συγκεκριμένα στην περίπτωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ώστε να αναφέρουμε και τα ονόματα τους δίκην δωσίλογων, αλλά απλά σε μια αποστροφή του δελτίου τύπου τονίσαμε ότι οι ειδικευόμενοι είναι οι μόνοι που δεν κάνουν πλασματικές εφημερίες και ως εκ τούτου δεν είναι σωστό όταν απαιτείται περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών στο νοσοκομείο να γίνεται από αυτούς.
Φυσικά αυτές είναι απόψεις μιας ολόκληρης Γ.Σ. και όχι μόνο του μεμονωμένου ατόμου στο οποίο άγνωστο για ποιους λόγους επιτίθεται ο Κ. Βαρνάβας. Προφανώς στον ίδιο μεταφέρθηκαν (και μάλιστα λανθασμένα) και άλλα πράγματα πού ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. της ένωσης των γιατρών του νομού (και άρα όχι δημοσία στο διαδίκτυο όπως αναφέρει). Για τον ίδιο λόγο καλό θα ήταν να έχει πάρει και την αντίθετη άποψη πριν προβεί σε δημοσιεύματα με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Τέλος αισθανόμαστε πως με τέτοιες τακτικές στοχοποίησης που θυμίζουν άλλες αλησμόνητες εποχές, επιχειρείται η φίμωση κάθε δραστήριου μέλους του συλλόγου μας και αναρωτιόμαστε που αποσκοπεί.

Τα μέλη του συλλόγου μας αποφάσισαν, με το σκεπτικό της μη μαζικής συμμετοχής στην επίσχεση και με βάση την άποψη ότι οι μαζικοί αγώνες είναι απαραίτητοι για την επιτυχία ενός στόχου, την αδυναμία συμμετοχής στην Παγκρήτια επίσχεση εργασίας ειδικευομένων που αποφασίστηκε από κοινού με τους ειδικευομένους των νοσοκομείων του Ηρακλείου και του Αγ. Νικολάου, αλλά συμπαρίστανται στους ειδικευόμενους των υπολοίπων νοσοκομείων της Κρήτης στον αγώνα που ξεκινούν στις 21 Δεκεμβρίου. Είναι δε αποφασισμένοι σε περίπτωση μη επίλυσης των προβλημάτων που οδήγησαν στην επίσχεση εργασίας την επανέναρξη των κινητοποιήσεων στο επόμενο διάστημα, έχοντας στο μεταξύ επικοινωνήσει με όλους τους συναδέρφους που δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση που λήγει.

Δηλώνουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στους ειδικευόμενους του νοσοκομείου παίδων Πεντέλης στην Αθήνα, που βιώνουν την χειρότερη μορφή καταστολής των κινητοποιήσεων από τη διοίκηση του νοσοκομείου τους. Είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε με όποιο τρόπο χρειαστεί και μπορούμε. Θυμίζουμε το ανάλογο περιστατικό απόπειρας ποινικοποίησης του αγώνα μας (που είχε πέσει στο κενό) που είχαμε και στις δικές μας κινητοποιήσεις πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Οι ειδικευόμενοι ακόμα δηλώνουν τον προβληματισμό τους με την στάση της ΟΕΝΓΕ να κατεβαίνει σε μονοήμερες απεργίες όπως αυτή της 30ης Νοεμβρίου και της 17ης Δεκεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο καταστέλλεται η αγωνιστικότητα των κατά τόπους ανά την Ελλάδα συλλόγων ειδικευομένων που βρίσκονται εδώ και 20 ημέρες σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Μόνη λύση απέναντι στην κοροϊδία που βιώνουμε εδώ και χρόνια τώρα είναι οι διαρκείς κινητοποιήσεις ώστε να ταρακουνηθούν οι αρμόδιοι της Αθήνας και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα μας. Παρότι λοιπόν διαφωνούμε στο χρονικό εύρος της απεργίας, ο σύλλογος μας θα καλύψει όποιο μέλος του συμμετέχει.

Είναι τέλος αυτονόητη και η συμμετοχή μας στην κινητοποίηση των άλλων συλλόγων του νοσοκομείου την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και στην κατάληψη του "νέου" κτηρίου της επέκτασης του νοσοκομείου. Για αυτό το λόγο και προκυρήσει στάση εργασίας την ώρα της κινητοποίησης ώστε να συμμετέχουν τα μέλη του συλλόγου που δεν θα απεργούν.

Καλεί τέλος τα μέλη να δώσουν μαζικό παρόν στις εκλογές του συλλόγου μεθαύριο Τετάρτη

Για την ακρίβεια
Ο απερχόμενος γραμματέας του συλλόγου
Φοίβος Κακαβίτσας