Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Δελτίο τύπου

Καταγγέλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση περικοπής θέσεων στο νοσ. Ρεθύμνου, από τους πίνακες της Επιτροπής Προσλήψεων του Υπ.Υγειας και την κωλυσιεργία στην διαδικασία προσλήψεων.

Εδώ και μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι από την πλευρά του υπουργείου υγείας γίνεται προσπάθεια, να αλλάξει στο όνομα κομματικών και προσωπικών εκδουλεύσεων,. ο πίνακας προσλήψεων των γιατρών που συμφωνήθηκαν προ ενός μηνός για την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων όπως προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθέντας νόμος 3754/2009.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος αυτός έγινε μετά από μεγάλες πιέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, και προβλέπει την άμεση πρόσληψη 2.000 γιατρών εντός του έτους, για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι γενικότερα το Υπ. Υγείας, συνεχίζει να κωλυσιεργεί συστηματικά στην εφαρμογή του. Ενώ σύμφωνα με το νόμο, μέχρι την πρώτη του μηνός που διανύουμε, δεν θα έπρεπε να υπάρχει γιατρός που να κάνει πάνω από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα (λόγω των προβλεπόμενων προσλήψεων), δεν έχει ανακοινωθεί καν ακόμα η πρόταση της επιτροπής για τις νέες θέσεις ειδικευομένων, ενώ το μόνο που ανακοινώθηκε είναι μια πρόταση για 996 προσλήψεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ πανελλαδικά..

Ακόμα όμως και σε αυτές, επιχειρείται λαθροχειρία.
Η βασική φιλοσοφία της συμφωνίας των γιατρών με το υπ. υγείας ήταν η ενίσχυση των νοσοκομείων της περιφερείας τα οποία αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες ελλείψεις.
Όμως ενώ μόλις την 1 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κοινής επιτροπής, που προέβλεπαν μεταξύ των νέων θέσεων, 11 νέες θέσεις γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, εμφανίζεται ένα μήνα μετά το υπουργείο να κόβει 2 από αυτές τις θέσεις
(αυτές του Παθολόγου και του Χειρουργού) και να προωθεί αντίστοιχες θέσεις σε νοσοκομεία των Αθηνών.

Από πλευράς ειδικευομένων στο νοσοκομείο μας ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει ειδικευόμενος που να κάνει λιγότερες από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα. Ο μέσος όρος κυμαίνεται στις 9/10.

Στους μόνιμους γιατρούς, είναι γνωστή η κατάσταση της στελέχωσης. Ενδεικτικά μόνο να θυμίσουμε ότι στην παθολογική κλινική (όπου επιχειρείται και το κόψιμο θέσης) αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 3 γιατροί που κάνουν από 10 ενεργείς εφημερίες το μήνα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα περισσότερα τμήματα.

Όλα αυτά αν για τον απλό χρήστη μπορεί να μην σημαίνουν πολλά, καλό θα ήταν να αναλογιστεί τους κινδύνους και για τον ίδιο που υπάρχουν από αυτή την υπερεργασία του γιατρού που θα τον εξετάσει.

Η επαρκής στελέχωση του κάθε επαρχιακού νοσοκομείου και αρα και του νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι συμφέρον όλων. Όμως πέραν αυτού είναι καιρός να σταματήσουν τα μικροκομματικά και πολιτικά παιχνίδια που έχουν φέρει το ΕΣΥ στη σημερινή του κατάσταση.


Καταγγέλλουμε το Υπουργείο για την κωλυσιεργία στις προσλήψεις ειδικευομένων και ειδικών και για τις περικοπές.

Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή του νόμου και την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.


Σύλλογος ειδικευόμενων γιατρων Γ.Ν.Ρεθύμνου
www.eidret.blogspot.com