Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Τραγική έλλειψη προσωπικού (Ανακοίνωση Σύλλογου Εργαζομένων Νοσοκομείου)

Με δεδομένη την έλλειψη οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα αστικά κέντρα, το οποίο θα έπρεπε να αναλάβει το κύριο βάρος αντιμετώπισης των κρουσμάτων της πανδημίας της νέας γρίπης A (H1N1), όλος ο φόρτος θα μετατεθεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Δημοσίων Νοσοκομείων.

Η επερχόμενη ευρεία διασπορά της νέας γρίπης βρίσκει ανέτοιμο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Η υπάρχουσα υποδομή του ΤΕΠ, είναι ένας χώρος τυφλός εντελώς ακατάλληλος, χωρίς εξαερισμό, και αυτό γιατί δεν λένε να τελειώσουν οι εργασίες στην επέκταση του νοσοκομείου όπου και θα μεταφερθεί. Θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστός χώρος και κατάλληλα εκπαιδευμένο επιπλέον προσωπικό από το υπάρχον, για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της γρίπης. Η τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού δυσκολεύει τη διεκπεραίωση στα περιστατικά ρουτίνας, πόσο μάλλον στο να μπορέσουν οι νοσηλευτές-τριες να ανταπεξέλθουν με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην αυξημένη προσέλευση ασθενών που θα προκαλέσει η εξάπλωση της γρίπης, και στον διπλασιασμό του πληθυσμού λόγω τουριστικής περιόδου.

Όλον αυτόν τον όγκο ασθενών καλούνται να τον καλύψουν επί 24ωρου βάσεως (τρεις βάρδιες) 16 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο μειώνεται συνεχώς λόγω αναρρωτικών αδειών, λήξης αποσπάσεων και λήξης σχέσεων εργασίας εργαζομένων με stage. Είναι γνωστό ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, αυτό το λίγο προσωπικό η πανδημία της γρίπης απειλεί να το στείλει σπίτι του σε καραντίνα με κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφτούν οι βάρδιες του Τ.Ε.Π. Η ελπίδα για τα 4 άτομα επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό που επρόκειτο να έρθουν τους καλοκαιρινούς μήνες και να ανακουφίσουν τους εξουθενωμένους νοσηλευτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πάρουν λίγες μέρες άδεια, χάθηκε. Δεν προβλέπεται να έρθουν πριν το τέλος του καλοκαιριού λόγω μη έγκρισης των σχετικών πιστώσεων.