Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Αποτελέσματα Δ.Σ. της 14ης Ιουλίου 2009

Η σημερινή συνέλευση, λόγω της βραδινής ώρας (η αδυναμία εξεύρεσης κοινά δυνατής ώρας συνάντησης στο πρωινό ωράριο είχε καταστήσει αδύνατη τη λειτουργία του Δ.Σ. το τελευταίο χρονικό διάστημα), έλαβε χώρα εκτός νοσοκομείου. Παρευρέθησαν 4 από τα 5 μέλη του Δ.Σ. καθώς ο Αντιπρόεδρος Νίκος Ποταμίτης είχε δηλώσει την πρόθεση του να αποχωρήσει από το Δ.Σ.

Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αποφασιστήκαν τα παρακάτω:

1. Εκτίμηση γενικότερης συμμετοχικότητας στο σύλλογο. Αναλύθηκαν τα αίτια της χαμηλής συμμετοχής τον τελευταίο καιρό στο σύλλογο και συζητήθηκαν τρόποι αύξησης της συμμετοχικότητας. Είναι κοινή η παραδοχή ότι λόγο των γεγονότων του περασμένου Φεβρουαρίου, υπάρχει ακόμα απογοήτευση των ενεργά συμμετεχόντων μελών. Επιπλέον τα ρεπό με την απουσία αρκετών ειδικευόμενων τις ημέρες συνεδρίασης των Γ.Σ. αυξάνουν το πρόβλημα της συμμετοχής. Αποφασίστηκε η πιλοτική διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων το απόγευμα ώστε να λυθούν προβλήματα συμμετοχής, λόγο του φόρτου εργασίας τις πρωινές ώρες και η δραστηριοποίηση του Δ.Σ. στα καθημερινά προβλήματα ώστε να επανέρθει το ενδιαφέρων όσων το τελευταίο καιρό έχουν αποστασιοποιηθεί. Δεσμευτήκαν δε τα μέλη του Δ.Σ. για μεγαλύτερη συμμέτοχη στις διαδικασίες του συλλόγου.

2. Όσον αφορά το ερωτηματολόγιο για την εκπαίδευση, έγινε εκτίμηση της χαμηλής συμμετοχής των μελών του συλλόγου και αποφασίστηκε η συμπλήρωση από όσους έρθουν στην επόμενη Γ.Σ. που αποφασίστηκε επίσης να γίνει τις επόμενες μέρες, ώστε να γίνει ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα στα μέλη.

3. Ορίστηκε σαν 5ο μέλος του Δ.Σ. σε αντικατάσταση του Νίκου Ποταμίτη, ο Πέτρος Καρούτσος, μετά από την αποδοχή της πρότασης από τον ισοψηφήσαντα στις εκλογές Χρήστο Ανδριόπουλο. Ορίστηκε ως νέος αντιπρόεδρος ο έως τώρα ταμίας Σταύρος Βραχνίδης και ως νέος ταμίας το έως πρότινος μέλος Νίκος Παπoυτσιδάκης. Αποφασίστηκε δε, τα λεφτά του ταμείου να τοποθετηθούν σε τραπεζικό λογαριασμό που θα είναι ονομαστικός στα ονόματα των εκάστοτε : Προέδρου, Αντιπρόεδρου και Ταμία.

4. Όσον αφορά το φαγητό, εν όψη της σύμβασης με νέα εταιρία catering αποφασίστηκε η κατ’ αρχήν δημόσια καταγγελία του συστήματος catering, αντί της λειτουργιάς της κουζίνας που καταχρεώνει το νοσοκομείο. Όσον αφορά την ποιότητα, αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους της νέας εταιρίας, καθώς και με τη διαιτολόγο του νοσοκομείου καθώς και νέες κινήσεις για το κλείσιμο του κλουβιού στο οποίο έρχεται το φαγητό, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της έλλειψης φαγητού στους εφημερεύοντες.

5. Για τα προβλήματα στα δωμάτια των εφημερευόντων, αποφασίστηκε να ζητηθεί εκ νέου από τη διοίκηση η επισκευή των aircondition που δεν λειτουργούν, και με έξοδα του συλλόγου να κληθεί τεχνίτης για να εγκαταστήσει καλώδια και κεραία για τη λήψη σήματος στις τηλεοράσεις των εφημερείων, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατή η καλωδίωση τους από την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου με διάφορες ¨δημοσιοϋπαλληλικές¨ προφάσεις. Αποφασίστηκε επίσης όπως με έξοδα του συλλόγου να αγοραστούν universal remote control σε όσες τηλεοράσεις αυτά έχουν χαθεί (εκτιμώμενο κόστος περίπου 200-250 ευρώ).

6. Όσον αφορά την κοινωνική δράση του συλλόγου, αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση απόψεων για τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο, η ενεργότερη ενασχόληση με κοινωνικά ζητήματα και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που συμμετέχουν και άλλοι φορείς.

7. Για τη σχέση με το σύλλογο γιατρων ΕΣΥ συζητήθηκαν όσα έχουν γίνει μετά τον Φεβρουάριο. Κοινή ήταν η άποψη πως παρά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης από πλευράς του συλλόγου μας, δεν έχουμε δει αντίστοιχα βήματα από το σύλλογο των γιατρών του ΕΣΥ, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις. (καμία ενημέρωση για κοινή κοινωνική δραστηριοποίηση, παρότι έχουν βγει αρκετές φορές κοινά κείμενα του συλλόγου των γιατρών του ΕΣΥ με το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου και παρότι τους το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, καμία ενημέρωση για τα ζητήματα της ΟΕΝΓΕ επίσης, εκτός των Γ.Σ., καμιά δραστηριοποίηση για τα προβλήματα των ειδικευομένων όπως είχαν δεσμευτεί.
Αποφασίστηκε ομόφωνα πως συνειδητά πρέπει να χαράξουμε ξεχωριστή πορεία διεκδίκησης των προβλημάτων μας και πως εάν συμπέσουν οι δρόμοι μας θα είναι θεμιτό. Όμως με βάση τα δεδομένα κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, αφού ήταν ομόφωνη η παραδοχή πως με τους επιμελητές που συμμετέχουν στο σύλλογο του ΕΣΥ ουσιαστικά δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα (η έστω αυτά είναι πολύ λίγα).

8. Σε σχέση με την επιθεώρηση εργασίας εκτιμήθηκε πως πρέπει για την ώρα να υπάρξει ένα δημόσιο ευχαριστήριο για την παρέμβαση της, μετά από την οποία ομαλοποιήθηκε έστω εντός λογικών παραμέτρων η απόδοση του ρεπό και στα τμήματα που μέχρι πρότινος δεν αποδιδόταν. Συζητήθηκε επίσης σε σχέση με τα ρεπό, η πιθανή παγίωση καταστάσεων σε ορισμένα τμήματα (π.χ. παθολογική), όπου υπάρχει συνειδητή απώλεια κάποιων ρεπό, την οποία αποδέχονται οι σημερινοί ειδικευόμενοι. Κάλλιστα όμως στο μέλλον μπορεί αυτό να δημιουργήσει προβλήματα σε νέους ειδικευόμενους που δεν θα είναι σύμφωνοι, αλλά θα βρεθούν μόνοι μπροστά στα υπάρχοντα δεδομένα της κλινικής που θα τους καταστήσουν ¨κακούς¨ εάν θελήσουν να ασκήσουν αυτό το νόμιμο δικαίωμα τους. Πάνω σε αυτό αποφασίστηκε η παρέμβαση του συλλόγου, οποτεδήποτε κάποιο μέλος του εκφράσει μια τέτοια διεκδίκηση, ώστε να μην μείνει μόνος.

9. Έγινε ενημέρωση για την πορεία της δικαστικής διεκδίκησης επιδόματος 200 ευρώ (ενημέρωση του τι έγινε στη δίκη), και συζητήθηκε η πιθανότητα διεκδίκησης των παράνομα δεδουλευμένων ρεπό από το 2005 (για την οποία γίνεται συλλογή υπογράφων των ενδιαφερόμενων) καθώς και για το επίδομα των 176 ευρώ και η πιθανή δικαστική διεκδίκηση του. Αποφασίστηκε πως αυτά τα θέματα θα πρέπει να τεθούν στην γενική συνέλευση των επόμενων ημερών.

10. Σε σχέση με τις εξελίξεις της υλοποίησης του νέου νόμου (προσλήψεις, πληρωμή εφημεριών και τη μείωση των προβλεπόμενων θέσεων στο Ρέθυμνο) αποφασίστηκε η δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος και η καταγγελία των προθέσεων του υπουργείου υγείας.

11. Αποφασίστηκε ακόμα η ενημέρωση των μελών του συλλόγου για τις δράσεις μας με την έκδοση τακτικών ενημερωτικών φυλλαδίων που θα μοιράζονται σε κάθε τμήμα.

12. Τέλος συζητήθηκε η προκήρυξη νέων (πρόωρων) εκλογών εντός του Οκτωβρίου με βάση τα κριτήρια που είχαν τεθεί από τις προηγούμενες συνελεύσεις, δηλαδή την διαθεσιμότητα σε υποψηφιότητες, και αφού θα έχει προηγηθεί ο απολογισμός της δράσης του παρόντος Δ.Σ. μέσω εκλοαπολογιστικής συνέλευσης

Για την ακρίβεια
Ο γραμματέας
Φοίβος Κακαβίτσας