Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Σύγχρονα μαγειρεία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Το πρόσφατο περιστατικό ανεύρεσης κομματιού γυαλιού σε φαγητό νοσηλευόμενου παιδιού, αναδεικνύει το γενικότερο πρόβλημα της σίτισης στο Νοσοκομείο αλλά και την εικόνα συνολικής απαξίωσης των υπηρεσιών του ιδρύματος.

Όταν πριν τρία χρόνια, με αφορμή την παρουσία κατσαρίδων, αποφασίστηκε το κλείσιμο των μαγειρείων του Νοσοκομείου και η ανάθεση της σίτισης σε ιδιωτική εταιρεία catering, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων είχαν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση. Κάποιοι τότε μας εγκάλεσαν για το ότι δήθεν υπερασπιζόμαστε μια προβληματική λειτουργία του Νοσοκομείου που δεν μπορεί να εξασφαλίσει πιστοποίηση ποιότητας (HACCP) και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. Εμείς είχαμε τονίσει ότι, πέρα από το υψηλότερο κόστος, ο μεγάλος κίνδυνος είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού και είχαμε καταστήσει από τότε υπεύθυνη τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τα προβλήματα που θα εμφανιστούν.


Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο. Και η οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου ήταν δυσβάσταχτη (περίπου 650.000 ευρώ το χρόνο) και το φαγητό ήταν πολύ χειρότερο από πριν. Παρά τις υποδείξεις και τις συστάσεις προς την εταιρεία, παρά την αλλαγή του υλικού συσκευασίας, οι διαμαρτυρίες των εφημερευόντων γιατρών και των ασθενών για την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, ήταν καθημερινές.


Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική φάση του νέου μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο της σίτισης και σύμφωνα με πληροφορίες η μέχρι τώρα ανάδοχος εταιρεία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.


Ανεξάρτητα πάντως από το ποια εταιρεία θα επιλεγεί, κατά την γνώμη μας η λύση είναι μία και είναι πολιτική: Πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή με το ιδιωτικό catering. Tο Νοσοκομείο οφείλει να επανεξετάσει το θέμα της σίτισης και, στην προοπτική της ανακατανομής τμημάτων με τη λειτουργία της επέκτασης, να εξασφαλίσει το χώρο, την υποδομή και τη στελέχωση σύγχρονων μαγειρείων που θα πληρούν όλα τα standars ποιότητας.


Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου των τροφίμων και των συνθηκών παρασκευής φαγητού, θα μειώσουμε σημαντικά το λειτουργικό κόστος του νοσοκομείου και θα περιορίσουμε την τάση εκχώρησης όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών του ιδρύματος στον ιδιωτικό τομέα.


Αρκετά προβλήματα δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση της σίτισης. Σε ένα Νοσοκομείο με τόσα «ανοικτά μέτωπα», η επαναλειτουργία των μαγειρείων θα είναι σίγουρα είναι βήμα αναβάθμισης της καθημερινότητάς του.


ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
(Οι υπογραμμίσεις έγιναν για την πιο εύκολη ανάγνωση του κειμένου στην ηλεκτρονική του μορφή εδώ)