Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Η πίσω πόρτα του νοσοκομείου έκλεισε, είμαστε πλέον ασφαλείς....(;;;;)

Καθημερινά προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα νέα δεδομένα σχετικά με τη γρίπη των χοίρων ή νέα γρίπη.

Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από νούμερα κρουσμάτων που συνεχώς μεγαλώνουν, για να ακολουθήσουν αμέσως οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι «η χώρα μας είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Εάν όμως κάποιος (χωρίς να διαθέτει τις γνώσεις ενός γιατρού) με βάση τα τοπικά δεδομένα αναρωτηθεί λίγο περισσότερο επάνω στο θέμα, σίγουρα θα του δημιουργηθούν πολλά ερωτηματικά:

- Πώς είναι δυνατό το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, ενώ υπολειτουργεί και δεν επαρκεί ούτε καν για τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, να ανταπεξέλθει;

- Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την πρόληψη της μετάδοσης των κρουσμάτων όταν οι ασθενείς συνωστίζονται έξω από τα τακτικά και τα επείγοντα ιατρεία.

- Πως προστατεύονται οι υπόλοιποι ασθενείς και το προσωπικό όταν από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου έρχεται και φεύγει καθένας όπως επιθυμεί χωρίς κανένα έλεγχο.

- Σε ποια κλινική (όταν η Παθολογική κλινική απειλείται με λουκέτο λόγω έλλειψης επιμελητών ιατρών) ή σε ποιο νέο κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας θα νοσηλευτούν τα αναμενόμενα κρούσματα της νέας γρίπης;

Εάν ήμασταν ελάχιστα σοβαροί θα έπρεπε να λειτουργεί διαλογή ασθενών στις εισόδους, με την όποια θα μπορούσε να περιοριστεί η πρόσβαση των πιθανών φορέων της γρίπης σε κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου και όχι να τις κλείνουμε.

Θα έπρεπε το τμήμα επειγόντων περιστατικών να λειτουργεί σε κατάλληλους χώρους και όχι στα μπουντρούμια χωρίς παράθυρο και χωρίς εξαερισμό (στην κατάσταση δηλαδή που λειτουργεί σήμερα).

Το να κλείνεις μια πόρτα του νοσοκομείου που διευκολύνει πάρα πολύ κόσμο που πάει προς στο κέντρο της πόλης, δεν έχει κανένα νόημα από μόνο του, όταν δεν λειτουργεί τίποτα από τα υπόλοιπα. Αντίθετα με αυτό τον τρόπο το μόνο που πετυχαίνεις είναι να ταλαιπωρείς τους ηλικιωμένους κατά βάση χρήστες του νοσοκομείου, να κάνουν ένα 10λεπτο δρόμο παραπάνω, συχνά μες το καταμεσήμερο χωρίς κανένα λόγο. Κλείνοντας την πίσω πόρτα οι υπεύθυνοι ουσιαστικά και για ακόμα μια φορά, κλείνουν τα μάτια στις χρόνιες ελλείψεις του νοσοκομείου και παίρνουν μέτρα μόνο για το φαίνεσθε. Είναι καιρός όμως να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρόλος τους είναι αντί να στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο, να το εξυπηρετούν.


Απαιτούμε άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα για την προστασία των ασθενών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Απαιτούμε άμεση αναδιαμόρφωση και μεταφορά του χώρου των επειγόντων σε κατάλληλους χώρους, ενόψει του φθινοπώρου και της επερχόμενης πανδημίας.

Απαιτούμε επιτέλους κονδύλια για την ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου μας και κατ' επέκταση του ΕΣΥ.



Σύλλογος ειδικευόμενων ιατρών νοσοκομείου Ρεθύμνου