Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Τα ρεπό δεν είναι μια ευγενής παροχή του κάθε νοσοκομείου. Τα δικαιούμαστε όλα και τα διεκδικούμε.

Ο αγώνας του συλλόγου μας ώστε να μην υπάρχει ειδικευόμενος στο νοσοκομείο μας που να χάνει έστω και ένα ρεπό συνεχίζεται.

Έτσι σήμερα ήρθαμε σε επαφή με το περιφερειακό γραφείο (Κρήτης) της επιθεώρησης εργασίας στο Ηράκλειο και με το τοπικό γραφείο στο Ρέθυμνο, όπου καταθέσαμε ακόμα μια έγγραφη διαμαρτυρία για τα ρεπό που δεν αποδίδονται μερικώς σε ορισμένα τμήματα και από όπου λάβαμε την προφορική διαβεβαίωση ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται επιτόπιος έλεγχος στο νοσοκομείο και επιβολή κυρώσεων.
Περιμένουμε τις εξελίξεις λοιπόν.

Σήμερα επίσης δημοσιοποιήθηκε από την σελίδα Ygeianet, έγγραφο από 2/6/2009 της Διεύθυνσης Νομικών Προσώπων του Υπ. Υγείας σύμφωνα με το οποίο η εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΣΥ γνωμοδότησε πως "ο χρόνος της εφημεριακής εργασίας είναι χρόνος εκπαίδευσης για την απόκτηση της ειδικότητας και ως εκ τούτου δεν παρατείνεται ο συμβατικός χρόνος των γιατρών". Τέρμα λοιπόν στην παραφιλολογία ορισμένων τρομολάγνων (ιδιαίτερα διευθυντών τμημάτων που με έγγραφα τους ζητούσαν με αυτόν τον τρόπο να περικοπεί το δικαίωμα των ρεπό στους ειδικευόμενους) που είχε αναπτυχθεί όλον αυτό τον καιρό...
(σύνδεσμο για την πλήρη είδηση θα βρείτε στη διπλανή στήλη των "εξελίξεων απο ΜΜΕ", και το πλήρες κείμενο στη στήλη της νομοθεσίας)

Το πλήρες κείμενο της καταγγελίας που κατατέθηκε απο το σύλλογο μας έχει ως εξής : (Οι υπογραμμίσεις έγιναν για την πιο εύκολη ανάγνωση του κειμένου στην ηλεκτρονική του μορφή εδώ)

Σύλλογος ειδικευόμενων και υπεράριθμων γιατρών Γ.Ν. Ρεθύμνου

Ρέθυμνο 22/6/2009

Προς :
- Tμήμα κοινωνικής επιθεώρησης ν. Ρεθύμνου-
Λ. Κουντουριώτου 148 Ρέθυμνο
Κοινοποίηση :
- Περιφερειακή διεύθυνση κοινωνικής επιθεώρησης Κρήτης
Πλατεία Αγ. Αικατερίνης 71201 Ηράκλειο
- Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Τρανταλλίδου 17 Ρέθυμνο

Σας αναφέρουμε ότι στις 08/5, ενημερωθήκαμε μέσω επιστολής κοινοποίησης του τμήματος κοινωνικής επιθεώρησης του ν. Ρεθύμνου με ημερομηνία 06/5/2009, αρ. πρωτ. 568, ότι ο φάκελος της καταγγελίας μας στην εν λόγω διεύθυνση, διαβιβάστηκε στο γραφείο της περιφερειακής διεύθυνσης κοινωνικής επιθεώρησης Κρήτης .

Διαπιστώνουμε ότι πλέον μετά την παρέλευση 6 μηνών από την αρχική μας καταγγελία η κατάσταση των συνθηκών εργασίας σε σχέση με το θέμα των ρεπό στο νοσοκομείο μας όσον αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς, δεν είναι συμβατή με τα όσα ορίζουν οι νόμοι. Υπάρχουν ειδικευόμενοι που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ρεπό, παρότι πραγματοποιούν 10 εφημερίες το μήνα.

Κατ’ αρχήν από την ημέρα διαβίβασης του φάκελου δεν έχουμε καμιά γραπτή ενημέρωση για την πορεία του ζητήματος μας. Εκτός αυτού αδυνατούμε να καταλάβουμε τον λόγο της μη λήψης μέτρων απέναντι στη διοίκηση του νοσοκομείου, η όποια ουσιαστικά έχει αφήσει το ζήτημα της απόδοσης των ημεραργιών στους διευθυντές των τμημάτων, χωρίς όμως να λαμβάνει μέτρα όταν αυτοί εν γνώσει της, δεν αποδίδουν τα ρεπό στους ειδικευόμενους.


Σας ενημερώνουμε πως 2 ημέρες μετά την ημερομηνία διαβίβασης του φάκελου στην υπηρεσία της περιφερειακής διεύθυνσης κοινωνικής επιθεώρησης Κρήτης, η διοίκηση του νοσοκομείου μας, εξέδωσε ανακοίνωση προς τους διευθυντές των τμημάτων για να αποδίδουν τα ρεπό. Όμως η κατάσταση έκτοτε δεν άλλαξε ουσιαστικά. Έτσι , συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά τμήματα, τα οποία αποδίδουν ελλιπώς τα ρεπό, προφασιζόμενοι ανάγκες των κλινικών. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που δεν προβλέπει ο νόμος ως λόγο μη απόδοσης των ημεραργιών. Η διοίκηση παραταύτα δεν επιβάλει ως οφείλει την εφαρμογή των διατάξεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκόπωση που μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικά λάθη όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερες καταγγελίες μας.

Απόδειξη του γεγονότος που αναφέρουμε είναι και η μη απάντηση ως στιγμής από πλευράς της διοίκησης σε έγγραφο τις 01/6/2009 όπου ζητούσαμε να μας αποδοθούν αντίγραφα των αποδοθέντων ρεπό ανά τμήμα του νοσοκομείου όπως προέβλεπε το διοικητικό έγγραφο της 08/5/2009. Απάντηση που φυσικά δεν δόθηκε αφού τα περισσότερα ρεπό δεν έχουν αποδοθεί στους ειδικευόμενους.

Σας ενημερώνουμε επίσης πως σύμφωνα και με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του συλλόγου μας θεωρούμε απαράδεκτη την 6 μήνη καθυστέρηση που έχει υπάρξει και ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε την ενασχόληση μας με το ζήτημα, αφού σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ο χρόνος εργασίας των ειδικευόμενων από 1/7/2009 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 54 ώρες εβδομαδιαία και ότι για το έτος 2009 έχει ψηφιστεί συλλογική σύμβαση εργασίας, βάση της οποίας επιτρέπεται να γίνει υπέρβαση αυτού του χρόνου, με αντιστάθμισμα την απόδοση των ρεπό και προσλήψεις. Γεγονός που νομοθετήθηκε και με τον ψηφισθέντα πρόσφατα Ν. 3754/6.3.2009 ΦΕΚ 43 Α /11.3.2009 και για τον οποίο υπήρξε και η ενημερωτική εγκύκλιος με Αρ. Πρωτ : Υ10α/Γ.Π.οικ 55177 της 27 / 4 / 2009 του ΥΥΚΑ.

Σας καλούμε για ακόμα μια φορά (όπως κατά τη γνώμη μας οφείλεται) στην λήψη εκείνων των μέτρων προς τη διοίκηση, ώστε να λάβει τέλος ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουν αρκετά μέλη του συλλόγου μας με άνω των 80 ωρών εργασίας ανά εβδομάδα.