Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

διαμαρτυρία του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας του νομού Ρεθύμνου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνου, εκφράζει την ομόφωνη και έντονη διαμαρτυρία του για τη συνεχιζόμενη, υποχρηματοδοτηση υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Υγείας στο νομό.

Στο Νοσοκομείο εδώ και 40 μέρες δεν υπάρχει Διοικητής, λόγω των εναλλαγών στο διορισμό του (μια φεύγει μια μένει!!!) επίσης η οικονομική χρεοκοπία του ιδρύματος έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα.


Κυρίως όμως είναι η τεράστια απόκλιση λόγων και έργων μιας κυβέρνησης και ενός επικοινωνιακού και σκιώδη υπουργού.
Σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη για να παραδώσει κάποια ασθενοφόρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αγορασμένα εδώ και πολύ καιρό -χωρίς να μας πει ποιος θα τα οδηγεί- εξήγγειλε για άλλη μια φορά τις χιλιάδες προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.


Εκτός όμως από τα όρια ανθρωπίνων αντοχών για πολλούς από τους εργαζόμενους υπάρχουν επιτέλους και όρια στην κοροϊδία.


Ξέρουμε ότι στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας του 2009 υπάρχουν 10.000.000€ για προσλήψεις, ποσό που μετά βίας επαρκεί για 550 ή το πολύ για 600 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού για όλη την Ελλάδα.


Ξέρουμε επίσης καλά ότι σε όλα τα τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου δεν βγαίνουν πλέον βάρδιες, δε θα πάρουν κανονικές άδειες πολλοί εργαζόμενοι, η υπερεντατικοποίηση και οι βίαιοι ρυθμοί εργασίας ιδιαίτερα για τις κλινικές και τα εργαστήρια είναι πλέον ρουτίνα, και το προσωπικό είναι εξουθενωμένο.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών θα λειτουργήσει και αυτό το καλοκαίρι με δεδομένη την αύξηση του πληθυσμού σαν ΤΕΠ τριτοκοσμικής χώρας.


Η συνθηματολογία λοιπόν και άνευ περιεχομένου επαναλαμβανόμενη πολιτική της εξαγγελίας δεν μας ακουμπά πλέον.
Όσον αφορά δε στην πάταξη και την εξαφάνιση τρωκτικών και πιράνχας έχουμε να παρατηρήσουμε ότι σήμερα κατεξοχήν είναι η εποχή τους.


Το Σύστημα Προμηθειών (Ε.Π.Υ.) δεν λειτουργεί, αγοράζονται συνεχώς εξωσυμβατικά είδη, οι ανοιχτοί διαγωνισμοί δεν προχωρούν, οι παρατάσεις επί παρατάσεων των συμβάσεων είναι ο κανόνας, η οικονομική κατάρρευση είναι πιο κοντά από ποτέ αν η ρύθμιση των χρεών δεν προχωρήσει, όπως διαφαίνεται από τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί πλέον για να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε εργολάβους για προβληματικές υπηρεσίες (φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα, συντηρήσεις κ.λ.π.)


Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στο Ρέθυμνο στον Ιδιωτικό τομέα υγείας υπάρχουν και λειτουργούν περισσότεροι του ενός, αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, στο Νοσοκομείο όμως για να κάνει κάποιος μια ακτινογραφία θώρακος (μη επείγουσα, πιστοποιητικά υγείας κ.λ.π.) πρέπει να κλείσει ραντεβού για να την κάνει μετά από δύο μήνες.

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο πώς λειτουργεί η ΜΕΘ, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, οι Κλινικές και τα Εργαστήρια, η Τεχνική ακόμα και η Διοικητική πλέον υπηρεσία.

Τελευταίο παράδειγμα: λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στη Χειρουργική κλινική υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:
● Την χρηματοδότηση επιτέλους του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
● Να προχωρήσει ο νέος Οργανισμός που εδώ και χρόνια έχει βαλτώσει μεταξύ γραφειοκρατίας και Πολιτικής βούλησης.
● Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων για προσλήψεις προσωπικού όλων των κλάδων.
● Την ολοκλήρωση της επέκτασης.
● Την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων του Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας προς μία και μοναδική κατεύθυνση: τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες».


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ H ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
(Οι υπογραμμίσεις έγιναν για την πιο εύκολη ανάγνωση του κειμένου στην ηλεκτρονική του μορφή εδώ)