Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Απάντηση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου σε σχόλια του Τύπου

Παρά το ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου που εκδόθηκε μετά την «επίσκεψη» του κ.Εισαγγελέα στο Νοσοκομείο δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε αρνητικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο.

Υπενθυμίζουμε σε όσους μας αποδίδουν πρόθεση «ελέγχου» του κ.Εισαγγελέα, ότι στην ανακοίνωση μας αναγνωρίζουμε ρητά το δικαίωμα του ελέγχου που προφανώς έχει κάθε εισαγγελικός λειτουργός, αλλά τονίζουμε ταυτόχρονα τη δυσαρέσκεια μας γι’ αυτού του είδους την «ανακριτική» μεταχείριση στο χώρο εργασίας μας. Η αντίδραση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ που τόσο ενόχλησε, δεν ήταν ούτε «περίεργη» ούτε «αδικαιολόγητη», αλλά απλώς πολιτική . Επισημάναμε ότι το χάλι του ΕΣΥ και η αποδιοργάνωση των νοσοκομείων αποτελούν το ευνοϊκό έδαφος για τέτοιες εισαγγελικές παρεμβάσεις και τονίσαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα προβλήματα της Υγείας δεν λύνονται με εισαγγελικούς ελέγχους αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον και ανάλογα μέτρα από τα όργανα Διοίκησης του ΕΣΥ. Εμείς εντοπίζουμε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και όχι κακές προθέσεις στον κ.Εισαγγελέα.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου δεν πήγε ποτέ στον Εισαγγελέα για να του κοινοποιήσει ή να του καταγγείλει τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου, γιατί απλούστατα δεν θεωρεί ότι ο οποιοσδήποτε Εισαγγελέας έχει την αρμοδιότητα ή τη δυνατότητα να συμβάλλει στην επίλυση τους . Δεν πιστεύει επίσης ότι η απόδοση ενός νοσοκομείου και η ποιότητα των υπηρεσιών του εξαρτάται μόνο από τη δουλειά των γιατρών και μάλιστα από την τυπική τήρηση του ωραρίου τους στην εφημερία . Κατά τη διάρκεια δηλαδή μιας υποχρεωτικής υπερωριακής απασχόλησης που γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς τη τήρηση των προβλεπόμενων από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίων και με συχνότητα που δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές μας.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ έχει αποδείξει ότι δεν έχει «συντεχνιακή» λογική, ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα κλαδικά θέματα και τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών αλλά για τη συνολική πορεία του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου. Κανείς προφανώς δεν είναι υπεράνω κριτικής ή ελέγχου. Δεν επιζητούμε καμιά «ασυλία» γιατί δεν θεωρούμε ότι παρανομούμε ή ότι παραβαίνουμε το καθήκον μας. Δεν βγάλαμε μια «αγωνιστική» ανακοίνωση αλλά εκφράσαμε τη δυσφορία των γιατρών που εργάζονται ευσυνείδητα για ένα έλεγχο που περιορίζεται στον τύπο και όχι στην ουσία . Ο αναγκαίος έλεγχος ποιότητας και η αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας προϋποθέτουν αλλαγές και βελτιώσεις, για τις οποίες δυστυχώς δεν ενδιαφέρονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου