Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Ποντίκια στο νοσοκομείο;;; Φοβερό νέο

Αποτελεί τουλάστον αστειότητα να επικαλεστεί κάποιος πως δεν ήξερε.


Ως γνωστό οι ιθύνοντες σε τέτοιες περιπτώσεις κάνουν τις πάπιες και παίζουν το γνωστό θέατρο ”δεν ήξερα, δεν γνώριζα”.

Όμως ερωτηματικά προκαλεί η στάση του Δ.Σ. της ένωσης των γιατρών του νοσοκομείου που ούτε αυτοί γνώριζαν και αποδίδουν το γεγονός σε γειτονικά κτίρια και μπάζα του νεοαναγειρόμενου τμήματος..

Μια τέτοια στάση μόνο 2 ερμηνείες μπορεί να έχει :
Τη στήριξη των υπευθύνων (Το γεγονός δηλαδή όντως να αποτελεί παράδοξο και πρωτόγνωρο περιστατικό και άρα έχουν δίκιο και οι υπεύθυνοι που δεν μπορούσαν να το φανταστούν),
την άγνοια της πραγματικότητας του νοσοκομείου.

Έξυπνοι είμαστε μπορούμε να σκεφτούμε και να καταλάβουμε ποιά ισχύει.


Σαφώς πάντως τα ποντίκια δεν ήρθαν από το διπλανό κτήριο. Υπήρχαν και υπάρχουν σε μόνιμη βάση στην κουζίνα και στα υπόγεια που βρωμάνε (να θυμίσω μόνο το περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης γιατρών και ασθενών, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγείινης, προ διετίας μετά από το οποίο καταργήθηκε το μαγείρεμα στην κουζίνα του νοσοκομείου).

Όποιος επισκέπτεται συχνά το χώρο του εστιατορίου είναι εύκολο να βρει μπόλικη βρωμιά, κατσαρίδες και άλλα λοιπά οικόσητα.
Το ίδιο άλλωστε και στα εφημερεία (Είναι γνωστό σε όλους του ειδικευομένους που κοιμούνται σε αυτά, οι καταστάσεις από φαγούρα λόγω των μυρμηγκιών και άλλων ζωυφίων που τους περπατάνε τα καλοκαιρινά βράδια…). Τα δε σκεπάσματα πέραν ότι έχουν να πλυθούνε μήνες (εκτός φυσικά των σεντονιών), είναι πολλές φορές σχεδόν κατεστραμμένα.

Στα δωμάτια των ασθενών σαφώς δεν θα εμφανιστούν το ίδιο εύκολα (λόγω της μόνιμης πολυκοσμίας και φασαρίας), αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν υπάρχει και αυτή η δυνατότητα όπως αποδείχτηκε και από τα γεγονότα.

Το νοσοκομείο σαφώς είναι παλιά κατασκευή που μετράει δεκαετίες στην πλάτη του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα αυτά δικαιολογούνται ….

Είναι λοιπόν παράδοξο πέρα από τους ανεύθυνο-υπεύθυνους που στη θέση που βρίσκονται είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πως δεν ξέρουν, πως αυτοί που ξέρουν δεν μιλάνε να πούνε πέντε κουβέντες ξεκάθαρες….

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Υ.Γ. Ο σύλλογος των ειδικευομένων έχει κινηθεί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός του νοσοκομείου, αφού οι ειδικευόμενοι περνάνε το 1/3 της ζωής τους κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης μέσα σε αυτό.
Πέρυσι είχαν γίνει αρκετές αναφορές στη διοίκηση για τις συνθήκες διαβίωσης, και την ίδια πρακτική είχε ξεκινήσει και το φετινό Δ.Σ., αλλά με τις εξελίξεις και την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου μετά την απαξιωτική στάση μερίδας των ειδικευομένων και το ξεπούλημα της κινητοποίησης, κανείς δεν έχει πλέον διάθεση να ασχοληθεί με αυτά τα ”μικρά” ζητήματα όταν απαξιώνεται καθημερινά η ίδια η αξιοπρέπεια μας.


Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου

Ποντικός στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Η παρουσία ενός ποντικού στους θαλάμους νοσηλείας και πολύ περισσότερο το δάγκωμα ενός ασθενούς , δεν αποτελεί σίγουρα καλή είδηση για ένα Νοσοκομείο.
Το συγκεκριμένο περιστατικό που «διαδραματίστηκε» στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου σχετίζεται , κατά πιασαν πιθανότητα, με το έργο της επέκτασης του Νοσοκομείου και την άμεση γειτνίαση του Ιδρύματος με ένα εκτεταμένο χώρο οικοδομικών εργασιών στον οποίο υπάρχουν μπάζα, σκουπίδια κλπ.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ιδιαίτερο πρόβλημα καθαριότητας των εσωτερικών χώρων του Νοσοκομείου δεν υπάρχει . Ούτε , απ’ όσο μπορέσαμε να ελέγξουμε, υπάρχει ζήτημα πλημμελούς διενέργειας των απαραίτητων ψεκασμών για μυοκτονία .

Άρα αν υπάρχει πολιτικό ζήτημα στην υπόθεση αυτή , αυτό έγκειται στην χρόνια εγκατάλειψη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου , στην προκλητική καθυστέρηση των έργων της επέκτασης ( έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 12 χρόνια και ακόμα να τελειώσει ! ) , στις απαρχαιωμένες υποδομές, στις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό, στη διατήρηση τριτοκοσμικών συνθηκών αναμονής των ασθενών στα ΤΕΠ , στην ανεπάρκεια των χώρων των Χειρουργείων , των εξωτερικών ιατρείων , των Εργαστηρίων.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό πασχίζουν καθημερινά για το καλύτερο . Αυτή είναι για μας η ουσία των προβλημάτων του Νοσοκομείου , τα οποία και έχουμε προβάλλει κατ’ επανάληψη , αποδίδοντας ευθύνες στα όργανα Διοίκησης του ΕΣΥ και στην πολιτική υγείας των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Η κριτική που ασκούμε δεν έχει στόχο τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης ούτε την γενικευμένη απαξίωση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών που παρέχει , αλλά τη βελτίωση και αναβάθμιση τους . Τονίζουμε δε πάντα ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στη δημόσια περίθαλψη στον τόπο μας χωρίς το ενδιαφέρον και τη συλλογική δράση τόσο των εργαζομένων του Νοσοκομείου όσο και συνολικά της τοπικής κοινωνίας .

Ρέθυμνο 14/4/2009
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου