Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Η εγκύκλιος για τα ρεπό και τις ώρες εργασίας εκδόθηκε

Η ερμηνευτική εγκύκλιος του νέου νόμου που διάφοροι διοικητές νοσοκομείων περίμεναν, για να εφαρμόσουν το νόμο εκδόθηκε.

Η εγκύκλιος που υπογράφεται από τον γ.γ. του υπουργείου υγείας κ. Καλογερόπουλο αναφέρει λοιπόν ρητά πως :

Μειώνεται με το άρθρο 2 κατά μία ώρα ο ημερήσιος χρόνος εργασίας των γιατρών. Από 8 ώρες ορίζεται σε 7 ώρες. παραμένει το συνεχές πρωινό ωράριο σε πενθήμερη εβδομάδα, η οποία ορίζεται από τη δευτέρα έως και Παρασκευή. Καθιερώνεται 24ωρη αντισταθμιστική ανάπαυση, η οποία δίδεται σε κάθε ιατρό ειδικευμένο και ειδικευόμενο μετά από κάθε ενεργό εφημερία.
Αναμένουμε πλέον την επόμενη δικαιολογία τους.

Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορειτε να τη διαβάσετε εδώ
http://docs.google.com/Doc?id=dcvj8478_97c9dns5fr

Στο κείμενο δεν φαίνονται οι αριθμοί πρωτοκόλλου και η ακριβής ημερομηνία έκδοσης, οπότε για το πότε θα αποσταλεί η εγκύκλιος η μόνη πληροφόρηση που υπάρχει είναι από την ιστοσελίδα ygeianet, σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε χτες 27/4 και αποστέλλεται σήμερα 28/4 στα νοσοκομεία.

Κινήσεις του συλλόγου μας

Ο σύλλογος των ειδικευομένων ιατρών μην αντέχοντας άλλο την κοροϊδία, αφού εδώ και 2 μήνες που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο νέος νόμος, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου η διοίκηση αρνείται να τον εφαρμόσει, κατέθεσε σήμερα την τρίτη κατά σειρά αναφορά στην επιθεώρηση εργασίας αιτούμενος να κινηθεί επιτέλους διαδικασία εναντίων της διοίκησης του νοσοκομείου.

Το κείμενο που κατατέθηκε ακολουθεί:

Προς το γραφείο επιθεώρησης εργασίας ν. Ρεθύμνου

Σας ενημερώνουμε πως μετά από πάροδο 2,5 μηνών από την πρώτη μας αναφορά στο γραφείο σας και την δεύτερη προ 15ημερου, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εφαρμογή των νόμων που σας καταθέσαμε στην προηγούμενη επίσκεψη σας στο γραφείο σας (14/4/2009). Έτσι ουσιαστικά το μέτρο της ημερανάπαυσης δεν εφαρμόζετε όπως ορίζει ο νόμος για τους ειδικευόμενους στο Γ.Ν. Ρεθύμνου.

Σας καλούμε για ακόμα μια φορά όπως ασκήσετε όλα τα μέσα που είναι στη διάθεση σας για την εφαρμογή των ισχύοντων διατάξεων και την άσκηση διώξεων στη διοίκηση του νοσοκομείου μας για τον ίδιο λόγο.

Ελπίζουμε στην κατανόηση σας καθώς με τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος της υπερεργασίας άνω των 80 ωρών ανά εβδομάδα τίθεται σε κίνδυνο τόσο η ασφάλεια των ιδίων των εργαζομένων από πιθανά λάθη, όσο και των ασθενών.