Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Για να τελειώνουμε επιτέλους με το θέμα που κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν με τα ρεπό

Μέσα στη βδομάδα αναμένετε να έρθει και η διευκρινιστική εγκύκλιος που αποσαφηνίζει πλέον το θέμα του ρεπό και στους ειδικευόμενους που κάποιοι ήθελαν να αναιρέσουν.

Μετά και από αυτή περιμένουμε πλέον αντίστοιχο έγγραφο από τη διοίκηση του νοσοκομείου μας προς τους διευθυντές όλων των τμημάτων ώστε να τελειώσει οριστικά το ζήτημα των κλινικών που δεν δίνουν το ρεπό στους ειδικευόμενους .

Είναι σαφές ότι διεκδικούμε τα δικαιώματα που με κόπο κατακτήσαμε, με κάθε δυνατό μέσο και αν δεν το κάνουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Επισυνάπτουμε παρακάτω το ενημερωτικό απο το συνάδερφο Δημήτρη Βαρνάβα της συνάντησης μεταξύ ΟΕΝΓΕ και υπουργείου υγείας στο οποίο αναφερόμαστε και που αναφέρει και κάποια αλλά ενδιαφέροντα ζητήματα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 2 Απριλίου η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ με τους δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας κκ Καλογερόπουλο και Ριζά.

Θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση:·
ερμηνευτική εγκύκλιος για τον ψηφισμένο νόμο·
πλαφόν·
κονδύλια εφημεριών 2009·
συγκρότηση Επιτροπής Προσλήψεων·
επίδομα τροφής στους γιατρούς των ΚΥ


Οι απαντήσεις που δόθηκαν
Η ερμηνευτική εγκύκλιος είναι ήδη γραμμένη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και πρόκειται εντός της εβδομάδος να αποσταλεί στα Νοσοκομεία. Η ΟΕΝΓΕ έκανε παρατηρήσεις σε αρκετά σημεία, ώστε να διασφαλίζεται η σαφήνεια.

Πχ στο θέμα του ρεπό η τελική διατύπωση είναι «καθιερώνεται 24ωρη ανάπαυση, η οποία δίδεται σε κάθε γιατρό, ειδικευμένο ή ειδικευόμενο, μέσα σε μία εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση ενεργού εφημερίας».

Μέσω της εγκυκλίου επιβάλλεται στις Διοικήσεις η άμεση εφαρμογή όλων των διατάξεων του νόμου και στα λογιστήρια των Νοσοκομείων η ενημέρωση των προγραμμάτων μισθοδοσίας με τους νέους Βασικούς Μισθούς και όσα αυτοί συμπαρασύρουν.

Μια δεύτερη εγκύκλιος θα απευθύνεται στις ΥΠΕ, οι οποίες πρέπει να συντάξουν άμεσα καταλόγους ανά ειδικότητα, από τους οποίους θα γίνει η κλήρωση μελών στα Συμβούλια Κρίσεων.


Για το πλαφόν έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και προσανατολίζονται σε ρύθμιση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών η οποία θα ανεβάζει το πλαφόν στα 7854 ευρώ.

Από πλευράς μας ζητήθηκε η ρύθμιση να ισχύσει αναδρομικά από 1-1-09. Πάντως είναι άγνωστο πότε θα δημοσιευτεί το νέο πλαφόν.

Για τα κονδύλια εφημεριών ενημερωθήκαμε ότι έχει συνταχθεί Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για προσυπογραφή, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Θα χορηγεί κονδύλια για ένα τετράμηνο και αργότερα θα εκδοθεί συμπληρωματική για το υπόλοιπο του έτους.
Επίσης ενημερωθήκαμε ότι ζητήθηκαν επιπλέον των 350 εκατ. ευρώ που είναι τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2009 ως κονδύλια εφημεριών άλλα 80 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι διαφορές που προκύπτουν από το νέο μισθολόγιο.


Στη συγκρότηση της Επιτροπής Προσλήψεων έχουν προταθεί 6 μέλη από πλευράς ΟΕΝΓΕ και υπήρξε δέσμευση ότι εντός της εβδομάδος θα συμπληρωθούν τα μέλη που προτείνει το Υπουργείο, ώστε να γίνει η πρώτη συνεδρίαση τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τέλος για το επίδομα τροφής ειπώθηκε ότι στο νομοσχέδιο-σκούπα που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα έχει περιληφθεί διάταξη, η οποία αναφέρει ότι το χορηγούμενο επίδομα καλώς εχορηγείτο από το 2003 έως σήμερα και η χορήγησή του θα συνεχιστεί.

Άποψη

Έχοντας όλοι μας μακρά εμπειρία από την τακτική του Υπουργείου θα πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί για όλα τα παραπάνω σημεία μέχρι να δούμε να υλοποιούνται.

Συνεπώς οι Ενώσεις οφείλουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των όποιων αποφάσεων για κινητοποιήσεις έχουν λάβει ή θα λάβουν, τις οποίες θα αναστείλουν όταν ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

Ταυτόχρονα οι Ενώσεις οφείλουν να διατυπώσουν τα αιτήματά τους σε ιατρικό δυναμικό. Δυστυχώς υπάρχουν Ενώσεις που αδιαφορούν για το ζήτημα των θέσεων κατά τρόπο εξοργιστικό.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ)

Της συνάντησης με το Υπουργείο επακολούθησε συνεδρίαση της ΕΓ, στην οποία πέραν των παραπάνω συζητήθηκε το θέμα του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ και το πραξικόπημα στον ΠΙΣ.Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ προσδιορίζεται καταρχήν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου (26,27 και 28/6) με προϋπόθεση να γίνουν εκλογές στην ΕΙΝΑΠ στις 15 Ιουνίου.Σχετικά με το πραξικόπημα στον ΠΙΣ ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση (κλικ εδώ).

Την καταψήφισε μόνο η ΔΗΚΝΙ, η οποία στην ΕΙΝΑΠ τηρώντας την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά ψήφισε απόφαση καταδίκης του πραξικοπήματος Αβραμόπουλου!