Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ και των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η Γ.Σ. των νοσοκομειακών γιατρών του Ρεθύμνου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια όλων των συναδέλφων που υπηρετούν στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, για την ανησυχητική καθυστέρηση στην εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου 3754/2009 για την Υγεία.

Σχεδόν 1 μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ , το Υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει καμιά ουσιαστική προετοιμασία για την υλοποίηση των βασικότερων διατάξεων του νόμου που είναι η κατανομή των 2000 ιατρικών θέσεων για την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων της επαρχίας καθώς και η συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Επιλογής και Αξιολόγησης για τη γρήγορη διεκπεραίωση των κρίσεων . To σημαντικότερο βέβαια είναι ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση .

Είμαστε στον 4 μήνα του χρόνου και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι πιστώσεις για τις εφημερίες του 2009 !

Η επίκληση της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι μια βολική αλλά καθόλου πειστική δικαιολογία , αφού θέμα αδυναμίας του Κράτους να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις και ανελαστικές υποχρεώσεις μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων δεν υφίσταται.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση , με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης , προσπαθεί να «παγώσει» μέρος των προβλεπόμενων ρυθμίσεων του νέου νόμου και κυρίως αυτές που αφορούν τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης δεν ήταν ποτέ στις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου Υπουργού Υγείας . Απλώς αναγκάστηκαν , υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών και την ανάγκη συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το ωράριο εργασίας , να συνυπογράψουν αρχικά την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση , για να υπαναχωρήσουν στη συνέχεια σε αρκετά σημεία της , ενώ τώρα προσπαθούν να αποφύγουν ή να μεταθέσουν στο αβέβαιο μέλλον την εφαρμογή όσων διατάξεων συνεπάγονται αυξημένο δημοσιονομικό κόστος.

Ο κίνδυνος να μείνει «στα χαρτιά» η «σημαντικότερη μεταρρύθμιση από ιδρύσεως του ΕΣΥ» , σύμφωνα με τις γνωστές μεγαλοστομίες του κ.Αβραμόπουλου , είναι ορατός. Η μόνη «δύναμη αποτροπής» αυτού του ενδεχόμενου είναι η συλλογική και μαχητική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών. Των οποίων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα αναμονής , υπομονής και καλής θέλησης.

Απαιτούμε :

  1. την καταβολή των δεδουλευμένων για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Μαρτίου 2009
  2. την υλοποίηση όλων των διατάξεων του νέου νόμου και κυρίως τις προβλεπόμενες εντός του 2009 προσλήψεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών .
  3. την προκήρυξη των ιατρικών θέσεων που έχουμε προτείνει ως «άμεσης προτεραιότητας» για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου.

Προειδοποιούμε το Υπουργείο Υγείας ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε απαθείς θεατές των κυβερνητικών υπαναχωρήσεων και της συνεχιζόμενης απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης. Σήμερα , ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης , είναι πολιτική προτεραιότητα η λειτουργία ενός δημόσιου , δωρεάν και υψηλής ποιότητας ΕΣΥ που θα προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες στη διευρυνόμενη ζώνη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Διαμηνύουμε από σήμερα ότι , σε συντονισμό με τις υπόλοιπες Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης , θα προχωρήσουμε σε ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ αν μέχρι το τέλος Απριλίου δεν έχει προωθηθεί η πληρωμή των εφημεριών που έχουμε πραγματοποιήσει από 1/1/2009 και δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι όλες οι εκκρεμότητες για την υλοποίηση του νέου νόμου.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου

7/4/2009