Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Αιφνιδιαστική "επίσκεψη" Εισαγγελέα στο Νοσοκομείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική «επίσκεψη» του Εισαγγελέα Ρεθύμνου- με τη συνοδεία αστυνομικών- στο Νοσοκομείο , για να ελεγχθεί η παρουσία των εφημερευόντων γιατρών. Ο κ. Εισαγγελέας έμεινε, σύμφωνα με δήλωση του, ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του ελέγχου και δεν διαπίστωσε κάτι το μεμπτό. Ανεξάρτητα όμως από το τυπικό δικαίωμα του ελέγχου που προφανώς έχει ένας εισαγγελικός λειτουργός και παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε πλημμελής παρουσία του ιατρικού προσωπικού την ώρα της εφημερίας, αισθανόμαστε τη ανάγκη να εκφράσουμε δημόσια τη δυσαρέσκεια μας γι’ αυτού του είδους τη μεταχείριση .

Σε ένα Νοσοκομείο με συσσωρευμένα προβλήματα , με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και στελέχωση και με την υποχρέωση των γιατρών σε εξαντλητική και παράνομη υπερωριακή εργασία για να καλυφθούν οι ανάγκες των τμημάτων , το τελευταίο που θα περιμέναμε είναι το «εισαγγελικό απουσιολόγιο» .


Δεν φτάνει που πασχίζουμε καθημερινά να κρατήσουμε σε αξιοπρεπές επίπεδο τις υπηρεσίες υγείας στο Νομό , δεν φτάνει που από φιλότιμο και ευσυνειδησία συνεχίζουμε να εφημερεύουμε πέραν των ορίων που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία , δεν φτάνει που δίνουμε νυχθημερόν μια σκληρή και επίπονη μάχη για να σώσουμε τη ζωή των συνανθρώπων μας , δεν φτάνει τέλος που είμαστε ακόμα απλήρωτοι για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου , είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε μια διαδικασία τυπολατρικού ελέγχου που , ανεξάρτητα από την πρόθεση του ίδιου του κ.Εισαγγελέα , προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας .


Δυστυχώς είναι τέτοια η εγκατάλειψη του ΕΣΥ από τη Πολιτεία , είναι τόση η υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και η απαξίωση των εργαζομένων από την κυβέρνηση , που οι συνεπαγόμενες δυσλειτουργίες , προστριβές και εντάσεις στο χώρο των Νοσοκομείων αποτελούν το ευνοϊκό έδαφος για ανάλογες εισαγγελικές παρεμβάσεις .


Τα προβλήματα όμως της Υγείας και των Νοσοκομείων δεν λύνονται με εισαγγελικούς ελέγχους αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον από τα αρμόδια όργανα Διοίκησης του ΕΣΥ , με επαρκή χρηματοδότηση , με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό , με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών , με εργασιακή , επιστημονική και μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού.


Αυτό που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και η απαραίτητη συνδρομή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας για να προωθηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα όπως η γρήγορη ολοκλήρωση της επέκτασης , η έγκριση του Νέου Οργανισμού, η επίσπευση των διορισμών γιατρών και νοσηλευτών που έχουν εδώ και μήνες επιλεγεί από τα αρμόδια Συμβούλια Επιλογής και τον ΑΣΕΠ , η άμεση ενίσχυση του ιδρύματος με γιατρούς και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις , η διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού , και τόσα άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη δουλειά μας και ταλαιπωρούν τους πολίτες.


Ρέθυμνο 26/3/2009

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου