Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Τραβώντας τις λέξεις του νέου νόμου απ’ τα μαλλιά. (Ήτοι οι βολεμένοι του Γ. Ν. Ρεθύμνου)

Εδώ και μερικές μέρες στο νοσοκομείο συζητείται ένα έγγραφο φάντασμα από τη ΔΥ.Π.Ε. Κρήτης το οποίο όπως ακούστηκε στην ουσία ενημέρωνε, για τον νέο νόμο τα αρμόδια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Αμέσως διάφοροι καλοθελητές έτρεξαν να διαπιστώσουν πως στο άρθρο 2 που αναφέρεται στα ρεπό δεν περιλαμβάνονται οι ειδικευόμενοι
. Προφανώς αυτή η άποψη είναι μια χαρά για όσους επιμελητές βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση, των ειδικευομένων να βγάζουν τη λάντζα.

Είναι γνωστό πως σε 2 κλινικές του νοσοκομείου μας τουλάχιστον (Ορθοπεδικη και Χειρουργικη), τα ρεπό αποτελούν ακόμα ζητούμενο, περισσότερο δε όταν όλες οι υπόλοιπες κλινικές τα εφαρμόζουν. Κάποιοι βολεμένοι λοιπόν δεν αντέχουν στην ιδέα ότι και οι λαντζιέρηδες έχουν δικαίωμα στη ξεκούραση και ερμηνεύοντας όπως θέλουν τον νόμο, αρνούνται τα αυτονόητα στους υφιστάμενους τους.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να ζητήσει διευκρινήσεις από το υπουργείο υγείας, για την εφαρμογή του νόμου.

Η διοίκηση φυσικά άλλο που δεν ήθελε, συνεχίζοντας να παίζει απεγνωσμένες καθυστερήσεις, μην έχοντας αποστείλει εγγραφο στις κλινικές, ώστε να εγκαλεί τους προιστάμενους διευθυντές να τηρήσουν πιστά τα ρεπό που θεσπίζονται πλέον και με τον νέο νόμο. Σε αυτή την ηθελημένη αδιαφορία πατάει ο διευθυντής μιας από τις 2 κλινικές που δεν δίνει τα ρεπό, λέγοντας πως δεν έχει ενημέρωση. Πάσα άγνοια των νόμων του κράτους όμως δεν δικαιολογείται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τιμωρείται, ανεξαρτήτως διευκρινιστικών εγκυκλίων και εσωτερικών εγγράφων…

Λίγα λόγια λοιπόν τώρα για αυτούς και όσους συναδέρφους φοβήθηκαν.

Ο νόμος στο άρθρο 1 αναφέρει ξεχωριστά τους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς και τους ειδικευόμενους, γιατί είναι ξεχωριστά σύνολα των νοσοκομειακών γιατρών με ξεχωριστές συμβάσεις εργασίας. Μάλιστα διευκρινίζει και άλλες υποομάδες εργαζομένων γιατρών με διαφορετικές σχέσεις εργασίας ώστε να τους περιλάβει όλους (Οδοντίατρους και γιατρούς του Παπαγεωργίου).
Στο άρθρο 2 αναφέρεται γενικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Δεν έχει το προσδιοριστικό ”του ΕΣΥ” και άρα αναφέρεται σε όλους του γιατρούς των νοσοκομείων.


Αν κάποιοι λοιπόν θέλουν να τραβάνε τις λέξεις απ’ τα μαλλιά, μάλλον αυτό που θα καταφέρουν είναι να χαντακώσουν τους συναδέρφους τους των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών Ιατρείων και όχι τους ειδικευόμενους. Για την αλήθεια βέβαια των πραγμάτων και αυτοί όπως και οι αγροτικοί, είναι γιατροί με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και άρα περιλαμβάνονται στους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ και κατά συνέπεια στον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών του αρθρου 2 και άρα δεν εξαιρούνται από το νόμο.



Θα ήταν άλλωστε τραγελαφικό κάποιοι γιατροί να πληρώνονται μισθό με βάση το 7 ωρο και άλλοι 8ωρο και αντίστοιχα τις εφημερίες…αφού με αυτές τις διατάξεις συνεχίζει το άρθρο 2 στον προσδιορισμό νοσοκομειακοί γιατροί.

Τώρα βέβαια ακόμα και αν υπήρχε η παραμικρή λεκτική προβληματική στις διατυπώσεις του νέου νόμου, πουθενά αυτός δεν αναφέρει ότι οι ειδικευόμενοι εξαιρούνται και άρα συνεχίζει να ισχύει το Π.Δ.88/1999 όπως τροποποιηθηκε από το Π.Δ. 76/2005 ωστέ να εφαρμοστεί και στους ειδικευόμενους γιατρούς. Διατάγματα που αναφέρονται στο δικαίωμα όλων των εργαζομένων στην ημερανάπαυση μετά 24ωρη εργασία, και στο 58ωρο/56ωρο/52ωρο των ειδικευόμενων γιατρών (άφού αυτοί εξαιρούνταν αρχικά απο το Π.Δ. του 1999 που ίσχυε για τους υπόλοπους γιατρους και γενικότερα εργαζομένους). Θυμιζω ότι έτσι και αλλιώς αυτά τα Π.Δ. υπερισχύουν σύμφωνα με το σύνταγμα οποιουδήποτε ελληνικού νόμου –και άρα και του καινούργιου - αφού ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή νομοθεσία).


Όμως επειδή κάποιοι μάλλον με το καλό δεν καταλαβαίνουν, ο δρόμος που ανοίχτηκε τον προηγούμενο μήνα μέσω των καταγγελιών στην επιθεώρηση εργασίας ενάντια στη διοίκηση που δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να τελειώνουμε οριστικά με το κοντό και το μακρύ του καθενός που ξεβολεύεται με το δικαίωμα στη ξεκούραση μετά από 24ωρη εργασία του ειδικευομένου, εκμεταλευόμενος την ηθελημένη διοικητική απραξία ..Πόσο μάλιστα, όταν αυτή η εργασία του ειδικευομένου στην ενεργό εφημερία, γίνεται στην πρώτη γραμμη οπώς πρέπει, εντός του νοσοκομείου.....

Φοίβος Κακαβίτσας
Ειδικευόμενος γενικής ιατρικής του Γ.Ν. Ρεθύμνου