Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μετά από τα 3 προηγούμενα προσχέδια νόμων που είχαν προταθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά είχαν μείνει στα συρτάρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη μορφή που κατατέθηκε, δεν υπήρξε καμία συζήτηση για αυτά με τον ιατρικό κλάδο, ούτε καν ενημέρωση ότι επίκειται κατάθεση του νομοσχεδίου.

Μερικές κατ΄ αρχή σημειώσεις:

Το υπουργείο δεν τολμάει αυτό που πρέπει..

Ορίζει όλους τους ιδιώτες γιατρούς ως προσωπικούς, δίνοντας με τους με μια μη ξεκάθαρη διατύπωση, την ειδικότητα αυτή. Δηλαδή o κάθε ασθενής θα έχει έναν προσωπικό γιατρό που θα τον εκτιμά σε πρωτοβάθμια βάση. Και έρχεται η ερώτηση, για παράδειγμα ο ΩΡΛ θα βλέπει κακώσεις γονάτων στην πρωτοβάθμια βάση;

Η μήπως ο κάθε ασθενής θα έχει έναν προσωπικό ιατρό από κάθε ειδικότητα;

Και αν είναι έτσι πως θα γίνει εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού ο κάθε ασθενής σύμφωνα με αυτό το νόμο, θα πρέπει να έχει ιατρικές γνώσεις ώστε να κατευθυνθεί από μόνος του στον σωστό ιατρό;;;;Ποιος λοιπόν ο ρόλος των γενικών γιατρών που μας διατυμπανίζουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου χρόνια τώρα πως χρειάζονται για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να κατευθύνουν σωστά τους ασθενείς και να περιορίσουν το σημερινό χάος που ο κάθε ασθενής κάνει ότι νομίζει αυτός καλύτερο με την αντίστοιχη επιβάρυνση για το ασφαλιστικό σύστημα.

Προετοιμάζεται επίσης η καταβάθρωση των ασφαλιστικών ταμείων, αφού τους δίνεται η δυνατότητα δανεισμού από τις τράπεζες για την αποπληρωμή των χρωστούμενων στους γιατρούς. Όχι φυσικά ότι δεν πρέπει να πληρώνονται οι γιατροί άμεσα, αλλά γιατί να μην το πράττουν άμεσα από τα αποθεματικά τους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ή από το κράτος με επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και να πρέπει αυτό να το κάνουν σε δεύτερο χρόνο, έχοντας πρώτα και να αποπληρώνουν και τους τόκους των τραπεζών;

Τέλος είναι απερίγραπτη και άνευ περισσοτέρων σχολίων, η διατύπωση σύμφωνα με την οποία ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εισάγουν σε δημόσια νοσοκομεία ασθενείς....με τη σύμφωνη γνώμη των νοσοκομειακών..

Δεν αλλάζει δηλαδή τίποτα ουσιαστικά από το υπάρχον σήμερα σύστημα, εκτός του εκσυγχρονισμού του με την κάρτα υγείας και της θεσμοθέτησης πρωτοκόλλων, που όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο κάθε γιατρός είναι αδύνατο να εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις, αφού πάντα θα υπάρχουν παραθυράκια λόγω της φύσεως των πραγμάτων στην υγεία.

Θεσμοθετείται όμως η ιδιωτική περίθαλψη σαν πρωτοβάθμια, χωρίς να προτάσσονται μέτρα ανάπτυξης της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα στις πόλεις.. (είναι χαρακτηριστικό οτί για τις πόλεις με κάτω από 50.000 πληθυσμό δεν προβλέπεται καν η ίδρυση κέντρων υγείας αστικού τύπου).

Αλλη μια εκτίμηση για το νομοσχέδιο, μπορείτε να βρειτε στη σελίδα του ygeianet , από το συνάδελφο Δημήτρη Βαρνάβα, ενώ το σχέδιο νόμου ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.