Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοινώση συλλόγου με βάση της αποφάσεις της συνέλευσης

Σύλλογος ειδικευομένων γιατρών νοσοκομείου Ρεθύμνου


Πρός -Τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνο
-Διευθυντές κλινικών

Θέμα: Εφημεριακό καθεστώς ειδικευόμενων και απόδοση Ρεπό.

Σας κοινοποιούμε πως σύμφωνα με της αποφάσεις του συλλόγου μας την 14/09/2010

1) Όσον αφορά το εφημεριακό :

Θέση του συλλόγου παραμένει η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους ειδικευόμενους γιατρούς η οποία έχει ισχύ συνταγματικής διάταξης και η οποία από 01/07/2009 προβλέπει μέσο όρο εργασίας 52 ωρών ανά εβδομάδα για κάθε ειδικευόμενο γιατρό.

Παρότι ο σύλλογος μάχεται συνέχεια για την τήρηση του ορίου αυτού, οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε συνδυασμό με την τακτική της κρατικής εξουσίας να αψηφεί την ενσωματωμένη στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκή νομοθεσία, οδηγούν στην συνεχή καταπάτηση αυτού του ορίου. Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος του υπουργείου υγείας επιπλέον καθιστά από 01/09/2010 απίθανη την πληρωμή εφημεριών πέραν των 7 ανά ιατρό, αφού το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει μηδενικά έσοδα από απογευματινά ιατρεία.

Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε ρητά και για μία ακόμα φορά πως αρνούμαστε να υπερβούμε τουλάχιστον το επιπλέον όριο των 7 εφημεριών ανά μήνα, αρχής γενομένης από το μήνα που διατρέχουμε.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην περίπτωση που οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσπαθήσουν να μας εξαναγκάσουν σε τέτοιου είδους απάνθρωπη και επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο εφημεριακή υπερεργασία. Σε μία τέτοια περίπτωση και εφόσον παραλάβουμε υπογεγραμμένο από τη διεύθυνση πρόγραμμα που να μας καθιστά υποχρεωμένους να εφημερεύσουμε, θα εξασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας ενάντια σε όποιον λάβει μια τέτοια απόφαση. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η παρουσία δικηγόρου του συλλόγου μας την Πέμπτη 16/09 στη διοίκηση του νοσοκομείου για τη διασφάλιση του νομίμου των διαδικασιών εφημέρευσης, καθώς εκείνη την ημέρα η χειρουργική κλινική θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εφημερευόντων.

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά σε κάθε κατεύθυνση ότι οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι γιατροί, μη μόνιμο προσωπικό και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου.

Επιπλέον θυμίζουμε (σε σχέση και με τη στάση της ένωσης γιατρών Ε.Σ.Υ. του νομού μας για το ζήτημα) πως ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, είναι αυτά στα οποία ο γιατρός δεν αποτελεί κίνδυνο κατά την εργασία του λόγο της υπερκόπωσης και τα οποία κινούνται εντός των νόμιμων ορίων. Για να υπάρξει ασφάλεια, είναι απαραίτητη η μόνιμη παρουσία επιμελητή ειδικευμένου γιατρού στο τμήμα επειγόντων και στο νοσοκομείο γενικότερα για την κάλυψη του ειδικευόμενου, αλλά και γενικότερα του πληθυσμού, εφόσον πληρώνεται για αυτή.

Πέραν των προαναφερθέντων αποφασίσαμε να κινηθούμε στην επιθεώρηση εργασίας με παράσταση για την καταπάτηση του 52ώρου και την μη απόδοση ρεπό με υπόλογους για αυτό το ζήτημα τους διευθυντές των τμημάτων αλλά και την ιατρική υπηρεσία. Επιπλέον αποφασίστηκε να κινηθεί νομικά ο σύλλογος με δικηγόρο για τα παραπάνω, αλλά και για την συνεχιζόμενη μόνιμα απλήρωτη εφημεριακή εργασία, την επικινδυνότητα του ιατρού για το κοινωνικό σύνολο ως αποτέλεσμα της παραβίασης των ορίων ασφαλούς εργασίας, αλλά και την εφημέρευση ειδικευομένων χωρίς κάλυψη από ειδικούς.

2) Όσον αφορά τα Ρεπό :

Είναι σαφές ότι στο νοσοκομείο μας σε κάποια τμήματα τα ρεπό αποδίδονται λειψά ή και σχεδόν καθόλου. Με δεδομένες και τις κινήσεις που προαναφέρθηκαν από το σύλλογο μας, σας υπενθυμίζουμε ότι το ρεπό δεν είναι ευγενική χορηγία στον ειδικευόμενο, αλλά υποχρέωση των διευθυντών.

Αποδίδεται ρεπό στους ειδικευόμενους μετά από κάθε ενεργό εφημερία καθημερινής και αργίας εντός 7ημέρου από την ημέρα της εφημερίας. Επιπλέον υπάρχει υποχρέωση της διοίκησης να ελέγχει την τήρηση του μέτρου με την κατάθεση προγραμμάτων στην αρχή του κάθε μήνα.


Το Δ.Σ. Του συλλόγου ειδικευομένων και υπεράριθμων γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου