Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η αναφορά για την αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στην επιθεώρηση εργασίας

Αναφορά παραβίασης ασφαλών ορίων εργασίας
και μη απόδοσης αντισταθμιστικής ανάπαυσης

Προς το γραφείο επιθεώρησης εργασίας ν. Ρεθύμνου

Κοινοποίηση Γ.Ν. Ρεθύμνου

Παρά την αναφορά του συλλόγου μας με αρ. πρωτοκόλλου 529 - 15/6/2010 στο γραφείο σας, δεν είδαμε καμιά αντίδραση σας απέναντι στους υπεύθυνους του νοσοκομείου Ρεθύμνου για την παραβίαση κάθε νόμιμου ωραρίου εργασίας όσον αφορά τους ειδικευομένους γιατρούς του νοσοκομείου.

Με την παρούσα σας καλούμε για ακόμα μία φορά να ασχοληθείτε με το πρόβλημα της παραβίασης κάθε ορίου εργασίας των ειδικευομένων στο νοσοκομείο μας (που νόμιμα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 52ωρες κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα) και της μη απόδοσης αντισταθμιστικής ανάπαυσης (ρεπό), σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 34/2000, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ. 76/2005). Όπως σας είναι γνωστό το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι διεθνείς συνθήκες, που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα, υπερισχύουν των νόμων, (άρθρο 28 του Ελληνικού Συντάγματος του 1975, και ρητή ερμηνευτική δήλωση που προστέθηκε με την αναθεώρηση του 2001). Ως εκ τούτου ακόμα και οι πρόσφατοι νόμοι του υπουργείου υγείας, δεν αναιρούν την υποχρέωση για την τήρηση του ορίου αυτού και την ρητή συναίνεση του εργαζομένου ή του συνδικαλιστικού του οργάνου σε περίπτωση υπέρβασης του.

Σας καταγγέλλουμε ότι ουδέποτε ζητήθηκε και πολύ περισσότερο δόθηκε από τους ειδικευόμενους του νοσοκομείου μας, συναίνεση για την εφημέρευση πέραν του μέσου όρου του 52ωρου ανά εβδομάδα. Σας υπενθυμίζουμε ότι έχει λήξει από 6μήνου η ισχύς της ετήσιας κλαδικής σύμβασης εργασίας που υπογράφηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με την οποία επιτρεπόταν η υπέρβαση του ανωτέρω ορίου εργασίας για το έτος 2009. Σας επισυνάπτουμε επιπλέον αντίγραφο του επίσημου προγράμματος εφημέρευσης του Σεπτεμβρίου 2010 στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η παραβίαση του ανωτέρω ορίου.

Σας καταγγέλλουμε το γεγονός των απλήρωτων εφημεριών για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου (ν. 3868/2010) και των πενιχρών οικονομικών εσόδων του νοσοκομείου μας ότι η εντολή σε ειδικευόμενους για την εφημέρευση πέραν του αυθαίρετου (σε σχέση με τις διατάξεις της Ε.Ε.) ορίου των 7 εφημεριών, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αποπληρωμή των εφημεριών πέραν της εβδόμης το μήνα παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του διοικητή για την προτεραιότητα των ειδικευομένων στην αποπληρωμή.

Σας υπενθυμίζουμε επιπλέον όπως και σε παλαιότερες αναφορές μας προς το γραφείο σας ότι ότι οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι γιατροί, μη μόνιμο προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου ώστε να υποχρεώνονται σε εφημέρευση, όπως συνέβη τον περασμένο Μάιο με (την παράνομη κατ’ εμάς) εγγραφή εντολή του διοικητή του νοσοκομείου γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή της αναφοράς μας στο γραφείο σας τον περασμένο Ιούνιο.

Σας καταγγέλλουμε ακόμα ότι στο νοσοκομείο παρά όσα ορίζει ο ν.3754/2009, και η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπ. Υγείας με Αρ.Πρωτ : Υ10α/Γ.Π.οικ 55177 της 27 / 4 / 2009, στα περισσότερα τμήματα δεν αποδίδονται όλα τα ρεπό που ορίζει ο νόμος για κάθε ενεργό εφημερία στους ειδικευόμενους με διάφορα προσχήματα από τους διευθυντές των κλινικών και υπό την ανοχή της ιατρικής υπηρεσίας και της διοίκησης. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται από το νόμο κάποιο αίτιο, ως αιτία μη απόδοσης της αντισταθμιστικής ανάπαυσης πέραν του 7ημέρου. Επιπλέον όπως γνωρίζατε και από τον επί τόπου έλεγχο του γραφείου σας το 2009, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου συνεχίζουν ακόμα να μην τηρούν αρχείο των ρεπό που έχουν αποδοθεί, αλλά και ούτε έλαβαν ή και έχουν βεβαιώσεις των εργαζομένων ότι αποδέχονται να περικοπεί μέρος ή όλα τα ρεπό ενός μηνός.

Σας καλούμε όπως υποχρεούστε, να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο που να προασπίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα απέναντι στους υπευθύνους του νοσοκομείου.
Για το σύλλογο ειδικευομένων και υπεράριθμων γιατρών Γ.Ν. Ρεθύμνου

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας
         Παύλος Σιδέρης                                                         Φοίβος Κακαβίτσας