Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Διαμαρτυρία για τις ελλείψεις κλινών για τους εφημερεύοντες γιατρούς.


Ρέθυμνο 06/11/2009.

...............................................................Προς Διοίκηση Γ.Ν.Ρεθύμνου
.................................................................Ιατρική υπηρεσία
.................................................................Επιστημονικό συμβούλιο
.................................................................Διευθυντές Κλινικών



Σας αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του συλλόγου μας στις 4 Νοεμβρίου, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε άμεσα σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κρεβατιών για τους ειδικευόμενους γιατρούς. Σας θυμίζουμε πως οι ειδικευόμενοι είναι η ψυχή του νοσοκομείου και το πιο δυναμικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού του.

Σας υπενθυμίζουμε πως το δικαίωμα οποιουδήποτε εργαζομένου για ξεκούραση, κατά τη διάρκεια 24ωρης εργασίας δεν είναι εγγενής παραχώρηση του κράτους προς τους «προύχοντες γιατρούς», αλλά δικαίωμα του που προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ως εκ τούτου είναι απαράδεκτο να παρατηρούνται φαινόμενα ειδικευόμενοι να ξεκουράζονται στα αυτοκίνητα τους η σε εξεταστικές κλίνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν υπάρχει δουλειά. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτες προφορικές απόψεις ότι οι επιμελητές εν ώρα ενεργού εφημερίας που παραμένουν εντός νοσοκομείου, δεν πρέπει να το κάνουν γιατί καταλαμβάνουν κρεβάτια ειδικευομένων. Ενεργός εφημερία εννοείται με την παρουσία επιμελητή καθ’ όλο το 24ωρο και θα έπρεπε να επιβραβεύουμε όσους είναι σωστοί στην εργασία τους και όχι να τους επιβάλλουμε την ποινή της ενοικίασης χώρου. Εκτός των άλλων ήδη εδώ και καιρό έχουμε άτυπα αποδεχτεί την ύπαρξη μικτών κλινών (αντρών γυναικών), το οποίο είναι από μόνο του απαράδεκτο.

Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε σε κάθε κατεύθυνση για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Αυτό φυσικά θα επιφέρει για ακόμα μια φορά τη δημοσιοποίηση της άσχημης κατάστασης που επικρατεί εντός του νοσοκομείου δημόσια, πράγμα που όπως και εσείς αναφέρατε στην πρώτη μας συνάντηση δεν επιθυμείτε. Για αυτό το λόγο σας καλούμε όπως βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, αλλιώς σας προειδοποιούμε πως δεν θα συνεχίσουμε να καθόμαστε απραγείς.

Δεν θα σας προτείνουμε λύσεις. Αυτό το έχουμε ήδη κάνει και είναι γνωστές και οι πρακτικές που εφαρμόζονται σε αλλά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε παρόμοιες περιπτώσεις (π.χ. κλείσιμο κάποιου θαλάμου νοσηλείας εντός κάθε κλινικής, ενοικίαση χώρου εκτός νοσοκομείου, λυόμενα κτλ ). Αυτό που σας καλούμε να πράξετε είναι να προασπίσετε την αξιοπρέπεια μας, ως ανθρώπων και ως εργαζομένων.
Σας ευχαριστούμε

Για τον σύλλογο ειδικευομένων γιατρών

....Ο Αντιπρόεδρος...........................................................................Ο Γραμματέας
.Σταύρος Βραχνίδης...................................................................Φοίβος Κακαβίτσας