Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης των Νοσοκομειακών Γιατρών του Ρεθύμνου

Να μην πληρώσει την κρίση η δημόσια περίθαλψη

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Ρεθύμνου εκτιμά ότι με την εισοδηματική και φορολογική πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, επιχειρείται να μεταφερθεί μονομερώς στη μισθωτή εργασία όλο το κόστος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» της χώρας στις κατευθύνσεις των αγορών και της ΕΕ. Με τα προτεινόμενα μέτρα για περικοπή όλων των επιδομάτων κατά 10%, σε συνδυασμό με τα ελλειμματικά κονδύλια εφημεριών και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τους, το συνολικό εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών θα υποστεί μια πρωτοφανή μείωση. Εξανεμίζονται πλήρως οι μισθολογικές αυξήσεις που πετύχαμε πέρυσι ως αντιστάθμισμα στην κάλυψη των εφημεριών κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για το ωράριο, ενώ με τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για τις εφημερίες του 2010 τα νοσοκομεία αδυνατούν να εφημερεύσουν με πληρότητα και ασφάλεια όλες τις μέρες του μήνα.

Για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το κονδύλιο των εφημεριών του 2010 είναι λιγότερο κατά 388.000 ευρώ από το αντίστοιχο του 2009 ενώ το προβλεπόμενο κόστος για τη φετινή χρονιά θα είναι πολύ μεγαλύτερο λόγω της βαθμολογικής εξέλιξης αρκετών γιατρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας περίπου μήνας υποχρεωτικής υπερωριακής εργασίας θα μείνει απλήρωτος ή θα αναγκαστεί η Διοίκηση να προχωρήσει σε τέτοιες περικοπές εφημερευόντων γιατρών από το καθημερινό πρόγραμμα, που θα καθιστούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου τελείως ασφαλή και επικίνδυνη για την ποιότητα της περίθαλψης των συμπολιτών μας.

Ταυτόχρονα, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων όλης της χώρας (από 2,2 δισ. το 2009 στα 800 εκατομ ευρώ το 2010), με προφανή συνέπεια τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και
εξοπλισμό που θα προκύψουν.

Όσον αφορά δε το μείζον θέμα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα επαρχιακά κυρίως νοσοκομεία, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα ισχύσουν οι ασαφείς διαβεβαιώσεις περί «μερικής εξαίρεσης» των τομέων Υγείας και Παιδείας από τη γενική αναστολή προσλήψεων σε όλο το Δημόσιο Τομέα.

Ο μεγάλος κίνδυνος δηλαδή δεν είναι να θιγούν τα υποτιθέμενα «κεκτημένα» των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά να δεχτεί το ΕΣΥ, στο όνομα της οικονομικής κρίσης , τη χαριστική βολή.

Αυτή την εξέλιξη πρέπει με κάθε τρόπο να την αποτρέψουμε. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην οριστική εκποίηση και διάλυση της δημόσιας περίθαλψης.

Το κίνημα της εργασιακής και μισθολογικής αξιοπρέπειας των γιατρών και της αναβάθμισης του ΕΣΥ, που σφράγισε την προηγούμενη διετία, μας δείχνει το δρόμο.

Θα συνεχίσουμε συλλογικά να διεκδικούμε:

1. την άμεση υλοποίηση της υπάρχουσας κλαδικής συμφωνίας χωρίς καμιά υπαναχώρηση. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ουσιαστική ακύρωση ακόμα και του ίδιου του νόμου 3754/09, είμαστε υποχρεωμένοι από τον Μάρτιο να καταθέσουμε προγράμματα εφημεριών συμβατά με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία(48ωρο). Δεν είμαστε διατεθειμένοι, την ώρα που η πολιτεία αθετεί τις νόμιμες υποχρεώσεις της, να συναινέσουμε σε ένα εργασιακό καθεστώς εξοντωτικό και παράνομο.

2. την άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων ειδικευμένων (11) και ειδικευόμενων γιατρών( 5) για το Νοσοκομείο και τα ΚΥ του Ρεθύμνου, που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κοινής Επιτροπής Προσλήψεων Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ.

3. την εξασφάλιση συμπληρωματικής επιχορήγησης του Νοσοκομείου και των ΚΥ για να μπορούν να εφημερεύουν καθημερινά με ασφάλεια.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ :

· ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΥ και ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

· ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

· ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ


Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 24ης Φλεβάρη.
Για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, η δημόσια περίθαλψη
και το κοινωνικό Κράτος.

Ρέθυμνο 16/2/2010


ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ