Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Αποφάσεις Γ.Σ. 23/2/2010

Κατά τη σημερινή γενική συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής.

1ον Όσον αφορά τις οφειλόμενες εφημερίες από τον Σεπτέμβριο του 2009, θεωρούμε πως η συνεχιζόμενη κοροϊδία έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.
Θεωρούμε πως σε αυτή την κατάσταση βασικός υπεύθυνος είναι η ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου μας η οποία έχει και την υποστήριξη της ένωσης γιατρών του ΕΣΥ όπως αυτή είχε εκφραστεί στις συνελεύσεις του περασμένου Δεκεμβρίου.

Τα 1700 ευρώ μικτά που οφείλονται είναι σαφώς ένα αστείο ποσό μπροστά στο σύνολο του μηνιαίου κόστους για τις εφημερίες του νοσοκομείου, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουμε πως παρά την περικοπή που έχει το επερχόμενο κονδύλιο που αντιστοιχεί για το νέο έτος στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, συνεχίζουν να εγκρίνονται προγράμματα εφημερευόντων από την ιατρική υπηρεσία που υπερανταποκρίνονται κατά τη γνώμη μας στις πραγματικές ανάγκες των τμημάτων.

Σαφώς και η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου που μας καθησυχάζει υποσχόμενη την αποπληρωμή εντός Φεβρουαρίου (υπενθυμίζουμε ότι οι περικοπές έγιναν κατά 90% σε ειδικευόμενους που υποχρεώνονται να εφημερεύουν 10 ημέρες κάθε μήνα φτάνοντας το πλαφόν και πως ο Φεβρουάριος λόγω των 28 ημερών είναι ο μοναδικός μήνας που μπορεί να γίνει εξαιτίας αυτού του γεγονότος αποπληρωμή), είναι ενθαρρυντική και θα ήμασταν καθησυχασμένοι εάν δεν επερχόταν η αλλαγή της στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Είμαστε σε γνώση σαφώς πως η κατάσταση αυτή οφείλεται στην τάση που επικρατεί όχι μόνο εντός του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αλλά και πανελλαδικά να αποκατασταθεί η αδικία του κατώτατου μισθού των νοσοκομειακών γιατρών μέσω του κονδυλίου των εφημεριών. Είμαστε επίσης σαφώς σε γνώση της κατάστασης του νοσοκομείου που εξαιτίας της ελλείψεως γιατρών υποχρεώνει σε εξοντωτικά ωράρια του υπάρχοντες (ιδιαίτερα δε του ειδικευόμενους). Είμαστε επίσης σαφώς σε γνώση της έλλειψης κλινών για τους εφημερεύοντες που τυπικά εξαναγκάζει αρκετούς γιατρούς να ξεκουράζονται σπίτι τους, αλλά είμαστε σαφώς και σε γνώση της πραγματικής κατάστασης εντός της εφημερίας. Το ίδιο φυσικά είναι και όλοι οι πολίτες του τόπου αυτού που έχουν γνώση του ότι ώρα και να επισπευτούν το νοσοκομείο θα εξετασθούν μόνο από ειδικευόμενους. Θεωρούμε τέλος υποκρισία από πλευράς του συλλόγου των γιατρών της ένωσης ΕΣΥ του νομού μας να ζητάει ενωτικές κινητοποιήσεις από τους ειδικευόμενους , όταν έχει πάρει τέτοιες αποφάσεις στο άμεσο παρελθόν.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κοινοποιήσουμε στους υπεύθυνους τις παρούσες αποφάσεις και να τους γνωστοποιήσουμε πως σε περίπτωση που δεν γίνει η ένταξη των πραγματικά δεδουλευμένων εφημεριών μας εντός των πληρωμών του Φεβρουαρίου θα είμαστε σε δυσάρεστη θέση να κοινητοποιηθούμε με διαφορετικό τρόπο.

Όπως κατηγορούσε ο συνδικαλιστής της ΟΕΝΓΕ κ. Βαρνάβας εκπροσώπους του συλλόγου μας μέσω των ντόπιων ανταποκριτών του, η εφημερία εντός του νοσοκομείου μπορεί να γίνει κόλαση…Αλλά η δικιά μας ήδη είναι κόλαση γιατί εμείς δεν φύγαμε ποτέ από το νοσοκομείο… και αυτό κάποιοι δεν το σέβονται…

2ον Συζητήθηκε η προοπτική λειτουργίας παγκρήτιου συνδικαλιστικού οργάνου. Η συνέλευση αποφάσισε πως είναι θεμιτή ενόψει των συνομιλιών με δικηγόρους και με τους υπόλοιπους συλλόγους η προοπτική δημιουργίας δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου πανελλήνια. Εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό σε πρώτη φάση λόγω νομικών δυσκολιών και δυσκολιών διασύνδεσης με τους υπόλοιπους συλλόγους εκτός Κρήτης, να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση ο παγκρήτιος σύλλογος που να έχει εάν είναι δυνατό χαρακτήρα δευτεροβάθμιου οργάνου ώστε να καλύπτει συνδικαλιστικά τους ειδικευόμενους όλων των νοσοκομείων της Κρήτης ανεξάρτητα του αν έχουν δικό τους αυτόνομο σύλλογο στο νοσοκομείο που εργάζονται. Ο πρώτιστος δε σκοπός αυτού του οργάνου να είναι η πανελλήνια δικτύωση του ώστε να δημιουργηθεί όσον το δυνατό πιο σύντομα πανελλήνιο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο. Οι μετακινήσεις φυσικά όσων μελών του συλλόγου επιθυμούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες θα καλυφθούν από το ταμείο του συλλόγου.

3ον Αποφασίστηκε η συμμετοχή του συλλόγου μας στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία. Συνεχίζουμε φυσικά να έχουμε τις ενστάσεις που έχουμε εκφράσει και στο παρελθόν για τη λογική των απεργιών αυτών που αποφασίζονται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και όχι απο τη βάση. Το ίδιο ισχύει και όσων αφορά την ανησυχία της πλειοψηφίας των μελλών του συλλόγου για το πώς θα διαχειριστεί τις τωρινές κινητοποιήσεις, η συνδικαλιστική ηγεσία που ως κομματικά δεσμευμένη, στο παρελθόν έχει ξεπουλήσει αντίστοιχους αγώνες. Για αυτό το λόγο συμμεριζόμαστε τη λογική όσων θεωρούν χωρίς ουσία τέτοιες μονοήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Προκηρύσσουμε λοιπόν ταυτόχρονα και στάση εργασίας από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 μμ, για όσους δεν θελήσουν να συμμετέχουν στην απεργία αλλά θέλουν να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Αποφασίστικε επίσης να προταθεί η από κοινού με την ένωση των γιατρών ΕΣΥ του νομού, έναρξη επίσχεσης εργασίας για το ιδιο ζήτημα από την 11η Μαρτίου, ημερομηνία λήξης της κλαδικής συμβασης εργασίας.

4ον Αποφασίστηκε με δεδομένη την ενημέρωση που ήδη από τετραμήνου εχει γίνει στο διευθυντή της αγροτικής τράπεζας και την μη βελτίωση της κατάστασης, η δημιουργία λίστας ονομάτων των ενδιαφερομένων που θέλουν να αλλάξουν τράπεζα μισθοδοσίας, μετά τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις πληρωμής μισθοδοσίας το τελευταίο εξάμηνο (φτάνουν έως και την 21 του μηνός για το πρώτο δεκαπενθήμερο κάποιους μήνες). Η λίστα αυτή θα κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου ώστε να γίνει η αλλαγή σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος. Τέλος αποφασίστηκε να γίνει εκ νέου παρέμβαση στις ίδιες υπηρεσίες ώστε να επισπευτεί η πληρωμή της τακτικής μισθοδοσίας, εφόσον σε αυτή την κατάσταση έχουν την ευθύνη και οι ίδιες κάποιες φορές.

Για την ακρίβεια
Ο γραμματέας του συλλόγου
Φοίβος Κακαβίτσας