Συνέχεια επίσχεσης εργασίας –κλιμάκωση κινητοποιήσεων
Στη σημερινή γενική συνέλευση παρευρέθηκε η πλειοψηφεία, επί των 49 μελών του συλλόγου. Υπήρξε συζήτηση για την πορεία της κινητοποίησης έως τώρα και τη συμμετοχή στα διάφορα τμήματα. Αποφασίστηκαν τα εξής: Μεταξύ των προτάσεων του Δ.Σ. για συνέχεια ή αναστολή της κινητοποίησης, πλειοψήφησε η πρόταση για την συνέχεια με 21 ψήφους, ενώ δεν υπήρξε καμιά ψήφος για αναστολή και υπήρχαν και 4 λευκά. Αναφέρθηκε επίσης πως με αυτή έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν και άλλα μέλη που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να είναι σήμερα παρών.
Η πρόταση που πλειοψήφησε έχει αναλυτικά ως εξής: Συνέχεια της κινητοποίησης ως έχει για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, διοργάνωση επιτροπής αύριο 8 ατόμων που θα πάνε σε κάθε τμήμα και θα ενημερώσουν τους ειδικευόμενους των τμημάτων που δεν συμμετέχουν έως τώρα ενεργά για την κινητοποίηση με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και νέα γενική συνέλευση την Δευτέρα 5 Ιουλίου. Δηλώνουμε σε αυτό το σημείο πως δε θα ανεχτούμε την κατάσταση όπως πάει να διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα να πληρώνονται δεδουλευμένες εφημερίες με καθυστέρηση 3, 4 ή και 5 μηνών και αυτές πετσοκομμένες. Σε περίπτωση που πάει να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κινητοποίησης.
Επίσης με τη λογική της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας αποφασίστηκε σε περίπτωση μη καταβολής όλων των δεδουλευμένων εφημεριών έως τότε, η συνέχεια της επίσχεσης εργασίας και κατά τη διάρκεια πιθανής απεργιακής κινητοποίησης διαρκείας της ΟΕΝΓΕ για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με τη δυνατότητα σε κάθε μέλος να επιλέξει εάν θέλει να συνεχίσει την κινητοποίηση ως απεργία ή ως επίσχεση. Ο σκοπός είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή εκείνες τις ημέρες στις κινητοποιήσεις, αφού είναι γνωστό ότι σαν σύλλογος αντιτιθέμαστε ενεργά στο υπό σχεδιασμό νομοσχέδιο του υπουργείου.
Σύμφωνα με αυτό θα καταπατείται το 52ωρου εργασίας ανά εβδομάδα για τους ειδικευόμενους που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (και ως εκ τούτου τίθεται σαφώς ζήτημα νομιμότητας του εάν δεν υπάρξει ρητή συναίνεση μας μέσω κλαδικής συμφωνίας). Επίσης πάλι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, καθιερώνεται και ουσιαστικά η απλήρωτη εργασία πέραν των 7 εφημεριών το μήνα, αφού αυτές ναι μεν θα πρέπει να γίνουν για να λειτουργούν τα τμήματα, αλλά θα να πληρώνονται από ιδία έσοδα του νοσοκομείου από τους ασφαλιστικούς φορείς (που ως γνωστό από την ίδρυση του Ε.Σ.Υ. ποτέ δεν έχουν δώσει λεφτά στα νοσοκομεία). Τέλος δεν δεχόμαστε η υπερωριακή μας εργασία να θεωρηθεί επιδοματικό εισόδημα, που θα είναι έρμαιο στο γενικότερο πετσοκόμμα των κοινωνικών δικαιωμάτων και της επιδοματικής πολιτικής, που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό με την αγαστή συνεργασία των κυβερνώντων και του Δ.Ν.Τ. Ζητάμε άμεσα από το υπουργείο την έναρξη διαλόγου με την ομοσπονδία μας για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης.
Ακόμα αποφασίστηκε να προταθεί στην ένωση των γιατρών Ε.Σ.Υ. του νομού, για τις μέρες της απεργιακής κινητοποίησης, η δημιουργία κοινής επιτροπής ειδικευομένων με ειδικευμένους γιατρούς, που με δεδομένη της κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο, θα επιτρέπει σε αυτό την είσοδο μόνο των ιδιαίτερα επειγόντων περιστατικών.
Τέλος αποφασίστηκε εκ νέου να εγκαλέσουμε τη διοίκηση του νοσοκομείου για την μη ουσιαστική παροχή ασφάλειας στους εφημερεύοντες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιδιαίτερα κατά τη βραδινές ώρες και την μη τήρηση υπόσχεσης της για μόνιμη παρουσία της ασφάλειας του νοσοκομείου στο τμήμα αυτό με τα περιστατικά έντασης να είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η Γ.Σ. του συλλόγου ειδικευομένων γιατρών του Νοσ.Ρεθύμνου