Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Απόφαση Σύσκεψης Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο σύσκεψη των ΔΣ των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης για να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα, οι σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν στην υλοποίηση του ν.3754/2009 και ο τρόπος συντονισμού των Ενώσεων για την αποφασιστική διεκδίκηση των θεμάτων που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι με τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και την απραξία στα μείζονα θέματα ( προσλήψεις γιατρών, αναπροσαρμογή της αμοιβής της εφημερίας, αναμόρφωση του πλαφόν) στη πράξη έχουμε μονομερή καταστρατήγηση της κλαδικής συμφωνίας Υπουργείου Υγείας- ΟΕΝΓΕ.

Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης εκτιμούν ότι για την εξέλιξη αυτή υπάρχει ευθύνη και στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, η οποία ήταν ανύπαρκτη σε μια περίοδο που μπορούσε να ασκηθεί σοβαρή πίεση στο Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση λόγω της συγκυρίας της νέας γρίπης.

Σήμερα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αυτό που προέχει είναι να καταστήσουμε σαφές στις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως στα κόμματα εξουσίας, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλη κοροϊδία και ότι θα απαιτήσουν αταλάντευτα από την Πολιτεία την υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την Υγεία, την ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο ιατρικό δυναμικό και την ολοκλήρωση της εργασιακής και μισθολογικής αναβάθμισης των νοσοκομειακών γιατρών.

Απαιτούμε από το κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες τη σαφή και κατηγορηματική δέσμευση τους ότι θα προωθήσουν όλες τις εκκρεμότητες στα θέματα Υγείας, υιοθετώντας το βασικό διεκδικητικό μας πλαίσιο :


· Άμεση προκήρυξη των 2000 ιατρικών θέσεων που έχουν συμφωνηθεί στην Κοινή Επιτροπή Προσλήψεων


· Συμπληρωματική επιχορήγηση των νοσοκομείων με τα αναγκαία κονδύλια για την εκκαθάριση των εφημεριών με βάση το νέο μισθολόγιο


· Κατάργηση ή αναπροσαρμογή του πλαφόν, που σήμερα καθηλώνει μισθολογικά μεγάλη μερίδα γιατρών


· Διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών - αφορολόγητη η υποχρεωτική υπερωριακή εργασία που υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια.


· Συνέχιση και ολοκλήρωση των κρίσεων και των αναβαθμίσεων που «πάγωσαν» λόγω των πρόωρων εκλογών.

Είναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές θα διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι να προβάλλουμε από τώρα την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην συγκυρία της οικονομικής κρίσης που διευρύνει τη ζώνη της φτώχειας και της ανέχειας στη χώρα.

Χρειάζεται με εμπιστοσύνη στη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και ενεργοποίηση των συναδέλφων μέσα από γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία να αναζωογονήσουμε τη λειτουργία των Ενώσεων και το συντονισμό τους ανά Περιφέρεια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής συνδικαλιστικής παρέμβασης στη μετεκλογική περίοδο.


ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ