Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Πρώτες παρατηρήσεις στο νέο νομοσχέδιο όσον αφορά τους γιατρούς

    Επεκτείνει το θεσμό των απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων καταργώντας ουσιαστικά την ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

    Θεσμοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης σαν επίδομα, με τις όποιες συνέπειες έχει κάτι τέτοιο. Παραταύτα δεν θα δίνεται μαζί με το μισθό αλλά 20 ημέρες αργότερα, και αν κάποιος κάνει λιγότερες από τις προβλεπόμενες εφημερίες θα του περικόπτεται αντίστοιχο ποσό.

    Για τα νοσοκομεία της Β ζώνης θα παραμείνουν με τις προτεινόμενες διατάξεις αρκετές εφημερίες που θα πρέπει να γίνουν πέραν των 7 και οι οποίες θα πρέπει να πληρώνονται είτε από την Υγειονομική Περιφέρεια (για τους γιατρούς της Π.Φ.Υ.), είτε από το νοσοκομείο (για τους εργαζομένους στο νοσοκομείο) από τους πόρους που προφανώς δεν θα έχουν (μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει ποτέ έσοδα από πρωινή ή απογευματινή λειτουργία ιατρείων από τους ασφαλιστικούς φορείς. Τα έσοδα δε από απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι ουσιαστικά μηδενικά). Δεν προβλέπει καν τρόπους πληρωμής των αναγκαίων αυτών εφημεριών σε περίπτωση που το προαναφερθέν κονδύλι δεν επαρκεί (αφήνει όμως και ένα παραθυράκι στο τέλος για αυτές για έγκριση και πληρωμή με κοινή υπουργική απόφαση)

    Το 7ωρο των ειδικευμένων γιατρών γίνεται σπαστό ωράριο (φούλ ωράριο το πρωί και εαν δουλευουν 4 ώρες το πρωί δυο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα θα κάνουν και απογευματινά με επιπλέον πληρωμη). Δεν αναφέρει τίποτα επί τούτου για τους ειδικευόμενους.

    Για τους επικουρικούς δεν θα είναι εξασφαλισμένες όχι μόνο οι εφημερίες, αλλά και οι τακτικές τους αποδοχές, αφού η πληρωμή θα γίνεται από αυτό το ανύπαρκτο έως σήμερα κονδύλιο. Παρα ταυτα προβλέπεται βελτίωση στον τρόπο προσλήψεων τους σε κεντρικό επίπεδο και ορίζεται ότι για να διοριστουν πρέπει να κάνουν πρώτα επικουρικό στην επαρχία. Από την άλλη συνεχίζει ουσιαστικά το καθεστώς ομηρίας των νέων γιατρών που αφού οργώσουν την ελλάδα σε διάφορες θέσεις (σε αγροτικό και στα κομμάτια της ειδικότητας πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν και ως ειδικευμένοι)

    Είναι εντελώς ασαφές το ωράριο των ειδικευμένων γιατρών και το πώς με τις έως τώρα ελλείψεις προσωπικού θα καλυφτεί πρωινή και απογευματινή λειτουργία ιατρείων.

    Δεν απαντάται το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου ως προς την παραβίαση του 52ωρου, 48ωρου σε σχέση με τα όσα ορίζει η ευρωπαϊκή ένωση για τη ρητή συγκατάθεση του κλάδου ή του εργαζομένου. Συμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι ειδικευμένοι θα κάνουν όσες εφημερίες χρειάζεται το νοσοκομείο συν τα απογευματινά ιατρεία και οι ειδικευόμενοι σιγουρα πολύ πάνω από 52 ώρες τη βδομάδα.

    Λυνεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τα επιδόματα τροφής στους γιατρούς των κ.Υ., αλλα αυτό καταργείται οριστικά.

    Καταργείται η δυνατότητα Πανεπιστημιακών να διατηρούν δικά τους ιδιωτικά ιατρεία.

   Αυξάνεται εκ νέου ο χρόνος ειδίκευσης στη Γενική ιατρική κατά το επιπλέον τρίμηνο του αγροτικού, το οποίο είχε κοπεί προ 2ετιας.

Ο Γραμματέας του συλλόγου
των ειδικευόμενων γιατρων Γ.Ν. Ρεθύμνου
Φοίβος Κακαβίτσας