Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Δελτίο τύπου συλλόγου ειδικευομένων Γ.Ν. Ρεθύμνου

Σύμφωνα και με τις αποφάσεις της σημερινής γενικής μας συνέλευσης αποφασίστηκε η συνέχεια της εφαρμογής του 52ωρου εργασίας που ορίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία άσχετα με την απόφαση που θα λάβει ο σύλλογος ιατρών του Ε।Σ.Υ. τη Δευτέρα το πρωί.

Η εφαρμογή αυτή των νόμιμων ορίων εργασίας έχει ήδη προκαλέσει δυσλειτουργία σε κάποια τμήματα του νοσοκομείου, η οποία θα γίνει πιο έντονη τις επόμενες μέρες καθώς εξαντλούνται οι 4 εφημερίες ανά ειδικευόμενο για τον Μάιο που αντιστοιχούν στο όριο αυτό.

Ήδη υπάρχουν προβλήματα στο μικροβιολογικό τμήμα που εδώ και μέρες λειτουργεί τις μισές χωρίς ειδικευόμενο, στο χειρουργικό που σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο θα έχει μόνο έναν ειδικευόμενο αντί για 2, ενώ από την Κυριακή δεν θα υπάρχει ειδικευόμενος στην παιδιατρική και από Δευτέρα σε παθολογική και γυναικολογική.
Στη συνέλευση μας έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του συλλόγου σήμερα το πρωί με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ Ώθωνα για τα αποτελέσματα της σύσκεψης για το νοσοκομείο στην Αθήνα χτες 13 Μαΐου. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, δηλώθηκε η προφορική δέσμευση της υπουργού για αποπληρωμή και των εφημεριών Μαρτίου, αλλά και υποσχέσεις για επιπλέον κονδύλια για τις εφημερίες Απριλίου έως και Ιουνίου εφόσον υπάρξει σχετική αυτοσυγκράτηση!

Πέρα όμως από την πληθώρα υποσχέσεων, δεν μας δόθηκε καμία εξήγηση γιατί δεν τηρήθηκαν οι αντίστοιχες υποσχέσεις που είχαμε λάβει προ μηνός και είμαστε ακόμα απλήρωτοι από τον Δεκέμβρη, ενώ σιωπή μυστηρίου κάλυψε την ερώτηση για το πώς θα γίνει αποπληρωμή των δεδουλευμένων ακόμα και αν τηρηθούν αυτές οι υποσχέσεις, δεδομένης της ύπαρξης της ευρωπαϊκής οδηγίας για απαγόρευση υπέρβασης των 52 ωρών ανά εβδομάδα και του σκοπέλου των επιθεωρητών του ελεγκτικού συνεδρίου, οι οποίοι θα πρέπει υπογράφοντας την απόδοση δεδουλευμένα πέραν των 4ρων εφημεριών ανά μήνα, να παραβούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο με δεδομένο και τον έλεγχο του Δ.Ν.Τ. που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.

Αποφασίστηκε πως εάν τις επόμενες ημέρες, υπάρξει έγγραφη προσωπική εντολή σε κάποιον ειδικευόμενο για εφημέρευση καθ΄ υπέρβαση του 52ωρου, να κινηθεί νομική διαδικασία για ασφαλιστικά μέτρα, προσωπικά ενάντια στον διοικητή ή σε όποιον αναλάβει την υπογραφή ενός τέτοιου εντέλεσθαι απέναντι σε ειδικευομένους, ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και η κίνηση ποινικών ευθυνών για υπέρβαση καθήκοντος και παράνομη εντολή εφημέρευσης ενάντια σε μη μόνιμο, εκπαιδευόμενο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει προσωπικό ασφαλείας, καθώς εκτός των προαναφερθέντων δεν είναι καν ειδικευμένο.

Η γενική συνέλευση του συλλόγου ειδικευομένων του Γ.Ν. Ρεθύμνου