Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Αναφορά παραβίασης ορίων ασφαλούς εργασίας και πληρωμής δεδουλευμένων

Προς : - Tμήμα κοινωνικής επιθεώρησης
ν. Ρεθύμνου-
Λ. Κουντουριώτου 148
Ρέθυμνο
Κοινοποίηση :- Περιφερειακή διεύθυνση κοινωνικής
επιθεώρησης Κρήτης
Πλατεία Αγ. Αικατερίνης
71201 Ηράκλειο
- Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Τρανταλλίδου 17 Ρέθυμνο


H γενική συνέλευση του συλλόγου ειδικευομένων του Γ.Ν. Ρεθύμνου σας ενημερώνει ότι στα μέλη της οφειλόνται εφημερίες από τον Ιανουαρίου του 2010 εως και σήμερα ενώ υπάρχει υπολειπόμενη οφειλή εφημεριών σε 10 από αυτούς από τον Σεπτέμβρη του 2009.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του συλλόγου μας, έχοντας υπόψη το άρθρο 22 της κωδικοποιητικής οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, του Π.Δ.88/1999 "Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με τη Οδηγία 93/104/ΕΚ" (ΦΕΚ Α' 94), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ.76/2005, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2000/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τις υπ'αριθ.67, 106 και 107 Πράξεις του Ι' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατέθεσε ήδη με από τις αρχές Μαΐου 2010, αποφάσεις με τις οποίες αρνείται να υπερβεί τις 52ωρες εργασίας ανά εβδομάδα σύμφωνα με τα παραπάνω.

Ο σύλλογος μας είχε δε καταθέσει προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με αυτό το όριο, τα οποία καταστρατηγήθηκαν με την απόφαση «εντολής για εφημέρευση» της διοίκησης του νοσοκομείου με ημερομηνία 17/5/2010, που συμπεριλαμβάνει και τους ειδικευομένους σαν προσωπικό ασφαλείας. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Μιχαήλ Μιχαήλ δικηγόρου παρ’ αρείο πάγω, οι ειδικευόμενοι ως μη μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου και ως συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου, δύνανται να απέχουν και από το πρόγραμμα των εφημεριών. Υπενθυμίζουν με βάση την παραπάνω ότι σε περίπτωση ανωτέρων αναγκών, δεν ανήκουν στο προσωπικό ασφαλείας, λόγω της θέσης τους και της φύσεως της σύμβασης εργασίας που έχουν υπογράψει με το νοσοκομείο.

Ο σύλλογος μας δηλώνει επίσης ότι τα μέλη του από 1/1/2010 έχουν υπερβεί κατά πολύ το μέσο όρο των ωρών εργασίας που προβλέπεται από την προαναφερθείσα διάταξη καθώς και ότι από τις 11/03/2010, έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας που έως σήμερα κάλυπτε τις ώρες εργασίας πέραν του 52ωρου. και ως εκ τούτου τα μέλη του αρνούνται ρητά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα πέραν του νομίμου.

Ζητούμε την παρέμβαση σας και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων (διοικητικά και ποινικά) εναντίων της διοίκησης του νοσοκομείου καθώς εν γνώση της καταπατεί τα ανώτατα ωράρια εργασίας που προβλέπει ο νόμος καθώς και αδιαφορεί για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων ειδικευόμενων ιατρών, θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο την υγεία του ρεθυμνιώτικου λαού

Το Δ.Σ. του συλλόγου ειδικευομένων του Γ.Ν. Ρεθύμνου
Ρέθυμνο 19/05/ 2010