Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Αποφάσεις Γ.Σ. συλλόγου ειδικευομένων 6ης Μαΐου 2010.



Κατά τη σημερινή γενική συνέλευση υπήρξε εκ νέου ενημέρωση από το διοικητή του νοσοκομείου. Ο διοικητής αναφέρθηκε στο μελλοντικό μοντέλο εφημέρευσης που επιθυμεί, με αύξηση των εφημεριών των ειδικευομένων και μείωση των εφημεριών των επιμελητών στο νοσοκομείο. Δεν υπήρξε καμιά όμως δέσμευση παρά τις επίμονες ερωτήσεις, για διαβεβαιώσεις περί αποπληρωμής των ήδη πραγματοποιηθέντων καθώς και των μελλοντικών εφημεριών (ιδιαίτερα καθώς αυτές που πρότεινε ξεπερνούν το όριο των τεσσάρων εφημεριών ανά μήνα). Η μόνη απάντηση που λάβαμε, είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις πληρωμές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (που σημειωτέων έχουν αποπληρωθεί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου)। Για τις εφημερίες δε που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα, δεν δόθηκε καμία διαβεβαίωση αποπληρωμής. Τέλος ο διοικητής δήλωσε άγνοια για την κατάθεση των τεσσάρων εφημεριών που ήδη έχει πραγματοποιηθεί από τους ειδικευομένους για τον Μάιο.

Τονίστηκε στο διοικητή ότι το πλάνο του περί εφημέρευσες ειδικευομένων και μείωσης του αριθμού των ειδικών, πέραν των γνωστών συνεπειών για το κοινωνικό σύνολο, θα έχει πρόβλημα και με την αποπληρωμή αυτών των εφημεριών, καθώς έχει λήξει και η κλαδική σύμβαση εργασίας και ως εκ τούτου έχει επανέρθει σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί απαγόρευσης υπέρβασης του 52ωρου εργασίας ανά εβδομάδα στους ειδικευόμενους (Η οποία έχει ενσωματωθεί και στο ελληνικό δίκαιο και υπερισχύει ως εκ τούτου κάθε άλλης διάταξης). Τέλος του γνωστοποιήθηκαν και παλαιότερες αποφάσεις του συλλόγου περί ανθρώπινης διαβίωσης των ειδικευομένων στο νοσοκομείο που προϋποθέτει την μείωση του αριθμού των εφημεριών ανά μήνα και όχι την αύξηση τους.

Στη συνέχεια και αφού ο διοικητής αποχώρησε, συζητήθηκε η στάση του συλλόγου μετά τη λήξη των τεσσάρων εφημεριών ανά μήνα που έχουν ήδη κατατεθεί για τον Μάιο. Έτσι μετά από δύο προτάσεις αποφασίστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών ορίζει πλέον, πως από 1/7/2009 απαγορεύεται η υπέρβαση του 52ωρου εργασίας ανά εβδομάδα στους ειδικευόμενους (Η οποία έχει ενσωματωθεί και στο ελληνικό δίκαιο και υπερισχύει ως εκ τούτου κάθε άλλης διάταξης, όπως για παράδειγμα του νόμου 1754/2009 που είχε ψηφιστεί σε εφαρμογή της έτσι και αλλιώς κλαδικής σύμβασης εργασίας που έληξε πρόσφατα)।

Αποφασίστηκε πως αυτό θα γίνει σταδιακά σε κάθε κλινική μόλις λήγει το όριο των τεσσάρων εφημεριών ανά μήνα.
Αποφασίστηκε επίσης η από κοινού δράση με το σύλλογο των αγροτικών ιατρών του νόμου στην εφαρμογή των νομίμων ορίων εφημέρευσης.
Αποφασίστηκε επίσης η κοινοποίηση στην τοπική κοινωνία με δελτίο τύπου των προαναφερθέντων και η διεξαγωγή εκ νέου γενικής συνέλευσης την Παρασκευή 14 Μαΐου.



Για το σύλλογο ειδικευομένων
Ο Γραμματέας
Φοίβος Κακαβίτσας