Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΚΡΗΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΠΗ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, 4 ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΕΛΛΙΠΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 4 ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩ

Υποστέλλεται η σημαία της δημόσιας υγείας στη μεγαλόνησο

Ηράκλειο: στον αέρα η Καρδιοχειρουργική
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι υπηρεσίες της υγείας στην Κρήτη. Ενα πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ηράκλειο χωρίς καρδιολογική κλινική, τρία μεγάλα νομαρχιακά νοσοκομεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο με ελλείψεις κάθε είδους σε προσωπικό και υποδομές και... άλλα τέσσερα μικρά στο Νομό Λασιθίου που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα συνθέτουν την εικόνα της περίθαλψης στο νησί. Με δεδομένη την κατάσταση που δημιουργεί η οικονομική κρίση και οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι κάτοικοι της Κρήτης αγωνιούν για το σήμερα και τρέμουν για το αύριο.

Εξαιτίας των αλλεπάλληλων βλαβών που σημειώνονται στον γραμμικό επιταχυντή που διαθέτει το νοσοκομείο, ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες Εξαιτίας των αλλεπάλληλων βλαβών που σημειώνονται στον γραμμικό επιταχυντή που διαθέτει το νοσοκομείο, ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες Παρά το γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του νομού, αλλά και ενός σημαντικού αριθμού ασθενών από ολόκληρη τη Κρήτη και τα γειτονικά νησιά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου ταλανίζεται από προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο γιατρών και νοσηλευτών σε καθημερινή βάση, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το μείζον ζήτημα που συνεχίζει να ταλανίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα αφορά τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, η οποία έχει εξαγγελθεί αμέτρητες φορές από τους εκάστοτε υπουργούς, είναι καθ' όλα έτοιμη από πλευράς υποδομής, καθώς διαθέτει τον απαραίτητο υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αέρα» αναγκάζοντας χιλιάδες καρδιοπαθείς της Κρήτης να αναζητούν θέση σε ιδιωτικές κλινικές του Ηρακλείου ή των Αθηνών!

Κι αυτό γιατί, ενώ έχει επιλεγεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή της κλινικής (πρόκειται για τον καρδιοχειρουργό Γιώργο Λαζόπουλο), η ανάληψη και επίσημα των καθηκόντων του έχει μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την ανάληψη της αντίστοιχης θέσης που προβλέπεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οικονομικά συμφέροντα

Παράλληλα, από πολλές πλευρές αφήνεται να εννοηθεί ότι πίσω από την πολύχρονη κωλυσιεργία σε σχέση με τη λειτουργία της μονάδας κρύβονται οικονομικά συμφέροντα που επωφελούνται από τη μη ύπαρξη καρδιοχειρουργικής κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο...

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καρκινοπαθείς του νησιού, εξαιτίας των αλλεπάλληλων βλαβών που σημειώνονται στον υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή που διαθέτει το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, ενώ το δεύτερο μηχάνημα που υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ είναι παλαιότερης τεχνολογίας και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ευαίσθητης αυτής κατηγορίας πολιτών, οι οποίοι πέρα όλων των άλλων αναγκάζονται να μετακινούνται από κάθε γωνιά της Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς μόνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας είναι η δημιουργία Μονάδας Εγκαυμάτων στο νησί, ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν δραματικά περιστατικά και ατυχήματα επαναφέρουν συνεχώς το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο.

Λείπουν υλικά

Τέλος, οι ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, όλων των ειδικοτήτων οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των εφημεριών, ενώ ο περιορισμένος αριθμός κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και οι ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά που ταλαιπωρούν το σύνολο της δημόσιας υγείας της χώρας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Το Βενιζέλειο

Κουβαλώντας στις πλάτες του μια ιστορία 58 χρόνων, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο (λειτούργησε για πρώτη φορά το 1953 ως σανατόριο) θεωρείται το ιστορικότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης.

Τα σημάδια του χρόνου, όμως, και η παλαιότητα των εγκαταστάσεών του έχουν εξελιχθεί σήμερα στο υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσουν το προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς.

Θάλαμοι των 6-7 κρεβατιών που μοιράζονται μία μόλις τουαλέτα είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ όποιες προσπάθειες βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης κι αν έχουν γίνει (με επεκτάσεις των εγκαταστάσεων, βελτίωση των τμημάτων και τη δημιουργία νέας πτέρυγας) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στο σύνολό τους τις σύγχρονες ανάγκες.

Ο σχεδιασμός και οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια για τη μεταφορά του σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, προκειμένου να μπορέσει να παράσχει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν λέγεται ούτε ως αστείο, οπότε μόνο με παρεμβάσεις-μπαλώματα θα επιχειρηθεί να αμβλυνθούν οι δυσκολίες και στο μέλλον.

Ανάγκη για κλίνες

Το νοσηλευτικό ίδρυμα απασχολεί πολλές φορές την επικαιρότητα για τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται σε σχέση με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Το γεγονός αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε υπερβολικό αριθμό εφημεριών από την πλευρά των γιατρών, σε ρυθμούς εξοντωτικούς, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει, ενώ οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.

Παράλληλα, και στην περίπτωση του Βενιζέλειου υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κρεβάτια στη ΜΕΘ, γεγονός που αποδεικνύεται από τις συχνές μεταφορές ασθενών που χρίζουν άμεσης νοσηλείας σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης ή και της υπόλοιπης χώρας. *

Χανιά: στο 40% οι ελλείψεις λόγω περικοπών προσωπικού
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χανίων τα οποία επιδεινώνονται εξαιτίας των περικοπών που εφαρμόζονται μέσα από τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική.

Η Μονάδα Νεογνών που έκλεισε προ μηνών ακόμα δεν έχει επαναλειτουργήσει Η Μονάδα Νεογνών που έκλεισε προ μηνών ακόμα δεν έχει επαναλειτουργήσει Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό φτάνουν το 40% και εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσουν το 50%. Οι ελλείψεις σε γιατρούς αγγίζουν επίσης το 40% των οργανικών θέσεων και το κενό καλύπτεται, όσο είναι δυνατόν, με επικουρικό ιατρικό προσωπικό.

Αλλά ακόμα και σε τεχνολογικό εξοπλισμό τα κενά δεν είναι λίγα. Κλινικές υπολειτουργούν ή κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η Μονάδα Νεογνών που έκλεισε προ μηνών ακόμα δεν έχει επαναλειτουργήσει. Στη Μονάδα Νεογνών εργάζεται εδώ και καιρό μόνον η διευθύντρια, και τα νεογνά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας διακομίζονται στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Κομματισμός

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης θεωρεί ότι «το Νοσοκομείο Χανίων εκτός από ποσοτικό έχει και ποιοτικό πρόβλημα. Επειδή επικρατεί ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση, βρίσκονται σε θεσμικές θέσεις άνθρωποι ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη δυσλειτουργία του νοσοκομείου σε λειτουργικό επίπεδο. Οσον αφορά το ποσοτικό, το νοσοκομείο πράγματι είναι στελεχωμένο κατά το ήμισυ από νοσηλευτικό και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Η πλειονότητα του υπάρχοντος διοικητικού προσωπικού προέρχεται από εσωτερικές μετατάξεις. Δηλαδή, έχουν διοριστεί για άλλα καθήκοντα και με μετατάξεις έχουν μετονομαστεί διοικητικοί υπάλληλοι».

Για την ιατρική κάλυψη, ο κ. Κρασουδάκης λέει ότι «είναι σχετικά καλά τα πράγματα, όχι με μόνιμες οργανικές θέσεις αλλά με την πλήρωση θέσεων επικουρικών». Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές ελλείψεις, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το νοσοκομείο ζει τη φθορά και την κακοποίηση που υφίσταται όλος ο δημόσιος τομέας από τη στάση πληρωμών την οποία έχει κηρύξει ουσιαστικά το κράτος στην προσπάθειά του να ακολουθήσει τις μνημονιακές επιταγές. Ετσι, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα συντήρησης μηχανημάτων.

Για παράδειγμα, είχαμε για τέσσερις-πέντε μήνες ένα μηχάνημα εκτός λειτουργίας. Υπάρχει πεπαλαιωμένος εξοπλισμός ο οποίος δεν γίνεται να αντικατασταθεί. Το ίδιο το νοσοκομείο έχει πλέον υποστεί σημαντικές φθορές οι οποίες δεν αποκαθίστανται όπως πρέπει. Λείπουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως αξονικός τομογράφος και ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Η κάλυψη σε νοσηλευτικό και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό είναι περίπου στο 60% και τώρα με τις συνταξιοδοτήσεις φοβάμαι ότι θα πέσει κάτω από το μισό».

Λασίθι: διάσπαρτες οι υπηρεσίες
Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η υγεία στον νομό Λασιθίου όπου οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες σε τρία μικρομεσαία νοσοκομεία και ένα μικρό (με μία μόνο κλινική), στις τέσσερις κωμοπόλεις της περιοχής.

Στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών στις κλινικές Καρδιολογική, Νευρολογική, Ουρολογική, Πνευμονολογική, Οδοντιατρική, Νευροχειρουργική, στις ΜΕΘ και στα τμήματα Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό και Αναισθησιολογικό με αποτέλεσμα αρκετές μέρες τον μήνα να μη λειτουργούν. Πλήρως λειτουργούν μόνο η Παθολογική, η Γυναικολογική και η Παιδιατρική.

Στην Ιεράπετρα

Στο νοσοκομείο της Σητείας υπολειτουργούν η Πνευμονολογική, η Ακτινολογική, η Καρδιολογική. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί και ασθενείς από Κάσο, Κάρπαθο ενώ το οδικό δίκτυο, από Σητεία για τα νοσοκομεία του Αγίου Νικολάου ή του Ηρακλείου, είναι άθλιο.

Στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας υπολειτουργούν οι βασικές κλινικές Παθολογική, Παιδιατρική, Καρδιολογική, Χειρουργική, όπου και για 10 - 15 μέρες είναι κλειστές. Ενδεικτικό είναι ότι σε πρόσφατο τροχαίο κλήθηκε χειρουργός από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για τις πρώτες βοήθειες.

Υπάρχει και το νοσοκομείο Νεάπολης, όπου λειτουργεί σε αυτό μόνο η Παθολογική Κλινική. Ο Ιατρικός Σύλλογος και οι δήμαρχοι του νομού έχουν προτείνει να κατασκευαστεί ένα νοσοκομείο σύγχρονο, σε κεντρικό σημείο του νομού, με παράλληλη βελτίωση του οδικού δικτύου κυρίως από τη Σητεία. Μέχρι τότε, όμως, ζητούν να μην υποβαθμιστούν περισσότερο οι ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας ενώ το νοσοκομείο Νεάπολης να μετατραπεί σε Κέντρο Αποκατάστασης Χρόνιων Παθήσεων Παγκρήτιας Εμβέλειας.

Πιο δυναμικά αντιδρούν οι κάτοικοι Ιεράπετρας όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην περιοχή. Ηδη το δημαρχείο Ιεράπετρας τελεί υπό κατάληψη από τις 25 Μαΐου με βασικό αίτημα των Φορέων Ιεράπετρας - Μακρύ Γιαλού την αναβάθμισή του με την πρόσληψη γιατρών έτσι ώστε οι βασικές κλινικές να λειτουργούν όλο τον μήνα και την ένταξή του στην Γ' Ζώνη.

Ρέθυμνο: πεπαλαιωμένα μηχανήματα τεχνητού νεφρού
Της ΧΑΡΑΣ ΒΗΛΑΡΑ

Με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη νέα του πτέρυγα.

Ο υπέρηχος καρδιάς δεν λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα. Ο αξονικός τομογράφος, λόγω παλαιότητας, πολύ συχνά βγαίνει εκτός λειτουργίας Ο υπέρηχος καρδιάς δεν λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα. Ο αξονικός τομογράφος, λόγω παλαιότητας, πολύ συχνά βγαίνει εκτός λειτουργίας Μια πτέρυγα που, όπως γνωρίζουν και έχουν παραδεχθεί οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και ο ίδιος ο διοικητής του Ιδρύματος, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα εφ' όσον το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα δεν καλύπτει πλήρως ούτε τις ανάγκες του υπάρχοντος κτηρίου και οι νέες προσλήψεις συμβασιούχων που έχουν γίνει είναι οι ελάχιστες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για τη νυχτερινή βάρδια υπάρχουν μόνο δύο νοσοκόμες και οι νοσηλευτές σε πολλά τμήματα δεν μπορούν να πάρουν τη νόμιμη άδειά τους, ούτε ρεπό. Αρκετά βασικά τμήματα λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό, με συμβάσεις που καθυστερούν, με αποτέλεσμα τα τμήματα να μένουν ακάλυπτα για μεγάλο διάστημα.

Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει σε ιατρικό προσωπικό το ΤΕΠ που έχει έναν ειδικό γιατρό και αυτόν αποσπασμένο από Κέντρο Υγείας και οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από τους γιατρούς των κλινικών. Τρεις χειρουργούς έχει η Χειρουργική Κλινική και έναν επικουρικό, 3 η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και 2 η Ουρολογική.

Στη σειρά κατάταξης, άλλωστε, από άποψη προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, του Ρεθύμνου είναι προτελευταίο στη λίστα για το νοσηλευτικό προσωπικό και κάτω από το μέσο όρο για το ιατρικό, σύμφωνα και με δήλωση του διοικητή Γιώργου Μοσχοβάκη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, το μηχάνημα υπέρηχου καρδιάς δεν λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα, τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού είναι σε λειτουργία σχεδόν 20 χρόνια και χρήζουν αντικατάστασης, ενώ ο αξονικός τομογράφος λόγω παλαιότητας πολύ συχνά βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Ενώ αυξάνει ο πληθυσμός

Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός στο νομό συνεχώς αυξάνεται -πάνω από 95 χιλιάδες, με ένα και μοναδικό νοσοκομείο- και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο ανέρχονται σε περίπου 6 χιλιάδες. Παράλληλα, ως τουριστική περιοχή δέχεται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τα περιστατικά από τροχαία ατυχήματα που δέχεται είναι δεκάδες. Μόνο το 2009, από το αστικό περιβάλλον του Ρεθύμνου, 101 ήταν τα θύματα τροχαίων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς να απευθύνονται στο δημόσιο νοσοκομείο αντί των ιδιωτών γιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της τάξης του 20-30% στη ζήτηση υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο. Βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση του νοσοκομείου είναι, σύμφωνα με την Ενωση Γιατρών, η πρόσληψη τουλάχιστον όσων γιατρών εκκρεμεί η τοποθέτηση από τον Ιούνιο του 2009, η πρόσληψη 50 νοσηλευτών, 29 ατόμων διοικητικού προσωπικού και 20 βοηθητικού προσωπικού, καθώς και η έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας.
Πηγη: Ελευθεροτυπία 11 Ιουνίου 2011