Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

5 ευρώ εξέταστρα από 01/01/2010

Η πολιτική εξουσία σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης δημιουργεί ακόμα ένα ανάχωμα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία στους ανατρέχοντες σε αυτά (που δεν είναι άλλοι από τους οικονομικά ασθενέστερους). Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, θα έχει και αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκούμενα, αφού όσοι δεν έχουν να δώσουν αυτό το ποσό θα καθίσουν σπίτι τους και θα χειροτερέψει η κατάσταση τους, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη κατασπατάληση πόρων για την αποθεραπεία τους στη συνέχεια.
Περαν αυτού ενταφιάζει ακόμα πιο βαθιά το παραμύθι της ισότιμης πρόσβασης στη δημόσια περίθαλψη που διατυμπάνιζε ο ιδρυτικός νόμος του Ε.Σ.Υ.

Μια παρατήρηση τέλος για όσους συναδέρφους νομίζουν ότι με μια τέτοια ρύθμιση αποτρέπεται η μάζα ανόητων περιστατικών που θα δουν κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους:

1ον) η απόφαση εξαιρεί οριστικά τα επείγοντα από την καταβολή με το αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσέλευση τακτικών περιστατικών σε ώρες εφημερίας

2ον) Το ζήτημα του φόρτου εργασίας εν ώρα εφημερίας με τακτικά περιστατικά είναι ένα γενικότερο θέμα κουλτούρας, το οποίο διατηρείται κατ’ αρχή από όλους αυτούς που προσδοκώντας ένα καλό πρόσωπο στις τοπικές κοινωνίες εξυπηρετούν τους πάντες εν ώρα εφημερίας και είναι κατά δεύτερο ζήτημα εμπειρίας στη διαχείριση των πραγματικά επειγόντων (δηλαδή σωστής διαλογής) που λύνεται μόνο εάν υπάρχει συνεχής παρουσία επιμελητών στην εφημερία.

3ον) Η πρόσβαση στη δημόσια υγεία πρέπει να είναι δωρεάν για όλους, αν θέλουμε να μιλάμε πράγματι για δικαιοσύνη και όχι για το κράτος του ισχυρού που πατάει τους αδύναμους όταν πραγματικά πονάνε και δεν έχουν να δώσουν.....

Φοίβος Κακαβίτσας
Γραμματέας συλλόγου ειδικευομένων
γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου


Αναρτήθηκαν στην πλαϊνή στήλη της νομοθεσίας η υπ. απόφαση για εξέταστρα 5 ευρώ στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας καθώς και η εγκύκλιος εφαρμογής τους.