Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Δελτίο τύπου: Προσωρινή αναστολή επίσχεσης εργασίας

Σε έκτακτη γενική συνέλευση χθές 07/07, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή επίσχεσης εργασίας μετά την αποδοχή της πρότασης της ένωσης γιατρών Ε.Σ.Υ. ενώπιον του διοικητή του νοσοκομείου, για κλιμακωτή περικοπή εφημεριών για τον μήνα Μάρτιο (περικοπή 1 ενεργού εφημερίας αργίας ειδικευμένων και μίας καθημερινής ειδικευομένων) και αποπληρωμή τους με την άφιξη του επιπλέον κονδυλίου για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

- Θεωρούμε πως η μειωμένη περικοπή που θα γίνει στους ειδικευόμενους σε σχέση με την απόψη περί “ισότητας στις απώλειες”, είναι μια νίκη του “μικρού” συλλόγου μας και είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικότητας των ειδικευομένων που δεν λύγισαν απέναντι στις απειλές, τον πόλεμο που δέχτηκαν, άλλα και τις λογικής ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Αποδείξαμε για μια ακόμα φορά σε συναδέλφους και μη, ότι μόνο με τον δρόμο του αγώνα υπάρχουν αποτελέσματα.

Για αυτό το λόγο μάλιστα, παρότι θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε την πρόταση του διοικητή του νοσοκομείου για ολική αποπληρωμή, χωρίς καμιά περικοπή για τους ειδικευόμενους για τον Μάρτιο, για να σταματήσουμε την επίσχεση εργασίας, προτιμάμε με βάση το εκρηκτικό κλίμα όμως που έχει δημιουργηθεί αυτές τις δύο εβδομάδες στο εσωτερικό των εργαζομένων ιατρών του νοσοκομείου, που ο σύλλογος μας βρίσκεται μόνος του σε κινητοποίηση, να μη το δυναμιτίσουμε άλλο. Έτσι θεωρούμε ότι επί του παρόντος η αποδοχή της πρότασης της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ για την διαβάθμιση των περικοπών ανάμεσα σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους, μπορεί να βελτιώσσει την κατάσταση.

- Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι αποδεχόμαστε και την λογική αυτή. Θεωρούμε δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη τη θέση μας, για πληρωμή των εφημεριών κάθε μήνα στους ειδικευόμενους από το ετήσιο κονδύλι που αντιστοιχεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και θεωρούμε ως απαράδεκτη την πρόταση της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ. για περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών γιατρών με αβέβαιες υποσχέσεις για την πληρωμή. Θεωρούμε πως κάθε εργατοώρα που έχει δουλευτεί πρέπει να αποζημιώνεται και πως είναι η ελάχιστη υποχρέωση κάθε εργαζομένου και συλλόγου που τον εκπροσωπεί να διεκδικεί με αγώνες τα δεδουλευμένα του.

- Με την αναστολή δίνουμε απλά το χρονικό περιθώριο στη διοίκηση να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για τις δεδουλευμένες εφημερίες όλων αυτών των μηνών ή και να μειώσει για τους επόμενους μήνες τις εφημερίες στις οποίες εξαναγκάζει τους ειδικευομένους, ούτως ώστε αυτές να πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως. Δίνουμε επίσης το χρονικό περιθώριο και στη Ε.Γ.Ε.Σ.Υ. να ξανασκεφτεί ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα να είναι μαζί μας και όχι ενάντια μας.

- Δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας της ομοσπονδίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας και εκτιμούμε πως ήδη η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών έπρεπε να έχει προχωρήσει σε αυτές μετά την παρουσίαση του την 1η Ιουλίου στη βουλή. Tαυτόχρονα υπενθυμίζουμε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων στο επόμενο χρονικόδιάστημα, θα επανέλθουμε και μάλιστα με πιο δυναμικό τρόπο.


Η Γ.Σ. ειδικευομένων γιατρών του Γ.Ν. Ρεθύμνου (07/07/2010)