Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αποφάσεις έκτακτης Γ.Σ. 07/07/2010 : Προσωρινή αναστολή επίσχεσης εργασίας

Η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση έγινε μετά την πρόταση της ένωσης γιατρών Ε.Σ.Υ. ενωπιον του διοικητή του νοσοκομείου, για κλιμακωτή περικοπή εφημεριών για τον μήνα Μάρτιο (περικοπή 1 ενεργού εφημερία αργίας ειδικευμένων και μίας καθημερινής ειδικευομένων) και αποπληρωμή τους με την άφιξη του επιπλέον κονδυλίου για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Με βάση την πρόταση αυτή αποφασίσαμε ως εξής :

- Θεωρούμε ως απαράδεκτη την πρόταση της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ. για περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών γιατρών με αβέβαιες υποσχέσεις για την πληρωμή. Θεωρούμε πως κάθε εργατοώρα που έχει δουλευτεί πρέπει να αποζημιώνεται και πως είναι η ελάχιστη υποχρέωση κάθε εργαζομένου και συλλόγου που τον εκπροσωπεί να διεκδικεί με αγώνες τα δεδουλευμένα του.

- Εκτιμούμε επίσης πως η κατάσταση με τις περικοπές εφημεριών από ειδικευόμενους είναι απαράδεκτη καθώς είναι γνωστό ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι οι πιο κακοπληρωμένοι γιατροί του Ε.Σ.Υ. που εργάζονται σκληρά για κάθε εφημερία που τους ανατίθεται.

- Θεωρούμε πως η επιτυχία της μέχρι τώρα κινητοποίησης μας, έχει δώσει αποστομωτική απάντηση σε όσους έτριβαν τα χέρια τους και νόμιζαν ότι ο σύλλογος ειδικευομένων θα ακολουθούσε τον δρόμο της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ. που χωρίς να έχει πετύχει τίποτα, ανέστειλε την κινητοποίηση της προ 2 εβδομάδων.
Ο δρόμος που επιλέξαμε με τη συνέχεια της κινητοποίησης και οι απειλές και οι εκβιασμοί που δεχτήκαμε σε αυτές τις δύο εβδομάδες ήταν σαφώς δύσκολος. Ως σύλλογος έχουμε εκφράσει δημόσια ότι η θέση μας ήταν και είναι σταθερή για την πληρωμή των δεδουλευμένων όλων των γιατρών. Ο δικός μας σύλλογος εκπροσωπεί τους ειδικευόμενους γιατρούς και για αυτούς αγωνίζεται. Ας αγωνιστεί λοιπόν και η Ε.Γ.Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου για τα δεδουλευμένα των μόνιμων γιατρών του Ε.Σ.Υ. όπως αγωνιζόμαστε και εμείς για τα δικά μας (αντί να εξαγγέλλει κινητοποιήσεις φαντάσματα που τις σταματάει μετά από λίγες μέρες και στη συνέχεια να τα βάζει μαζί μας ζητώντας εξίσωση των περικοπών) και να είναι σίγουρη πως ο αγώνας θα έχει αποτελέσματα. Τα πρόσφατα γεγονότα άλλωστε με τις ενωτικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και όλων των γιατρών στο Γ.Ν. Νίκαιας στον Πειραιά δείχνουν τον δρόμο.

- Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη τη θέση μας, για πληρωμή των εφημεριών κάθε μήνα στους ειδικευόμενους από το ετήσιο κονδύλι που αντιστοιχεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

- Από την άλλη πλευρά με το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί αυτές τις δύο εβδομάδες στο εσωτερικό των εργαζομένων ιατρών του νοσοκομείου θεωρούμε ότι επί του παρόντος πρέπει να αποδεχτούμε την πρόταση της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ για την διαβάθμιση των περικοπών ανάμεσα σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι αποδεχόμαστε και την λογική αυτή. Απλά θεωρούμε πως για την ώρα είναι η μόνη λύση που μπορεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να δώσει επιτέλους τέρμα στην ταλαιπωρία των πολιτών του Ρεθύμνου.

- Με αυτό τον τρόπο δίνουμε απλά το χρονικό περιθώριο στη διοίκηση να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για τις δεδουλευμένες εφημερίες όλων αυτών των μηνών ή και να μειώσει για τους επόμενους μήνες τις εφημερίες στις οποίες εξαναγκάζει τους ειδικευομένους, ούτως ώστε αυτές να πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως. Δίνουμε επίσης το χρονικό περιθώριο και στη Ε.Γ.Ε.Σ.Υ. να ξανασκεφτεί ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα να είναι μαζί μας και όχι ενάντια μας.

- Θεωρούμε πως η μειωμένη περικοπή που θα γίνει στους ειδικευόμενους σε σχέση με την απόψη περί “ισότητας στις απώλειες”, είναι μια νίκη του “μικρού” συλλόγου μας και είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικότητας των ειδικευομένων που δεν λύγισαν απέναντι στις απειλές, τον πόλεμο που δέχτηκαν, άλλα και τις λογικής ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Αποδείξαμε για μια ακόμα φορά σε συναδέλφους και μη, ότι μόνο με τον δρόμο του αγώνα υπάρχουν αποτελέσματα.

- Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή της κινητοποίησης μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, θα επανέλθουμε και μάλιστα με πιο δυναμικό τρόπο.

- Δηλώνουμε την συμμετοχή του συλλόγου μας στην απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Ιουλίου των ΑΔΕΔΥ/ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την επιφύλαξη μας για την αποτελεσματικότητα σπασμωδικών μονοήμερων κινητοποιήσεων.

- Δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας της ομοσπονδίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας και εκτιμούμε πως ήδη η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών έπρεπε να έχει προχωρήσει σε αυτές μετά την παρουσίαση του την 1η Ιουλίου στη βουλή.

Η Γ.Σ. ειδικευομένων γιατρών του Γ.Ν. Ρεθύμνου