Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ανακοίνωση της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ν.Ρεθύμνου και σύλλογου εργαζομένων νοσοκομείου και κέντρων υγείας μετά την συνάντηση με τον υφυπουργό υγείας.

Η χθεσινή συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων του Ρεθύμνου με τον υφυπουργό Υγείας κ.Παπαγεωργίου ήταν αναγκαία και χρήσιμη.
Για πρώτη φορά όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Νομού μαζί με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων , πραγματοποίησαν μια κοινή παρέμβαση για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο.

Από τη συνάντηση αυτή φάνηκε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα των θεμάτων που ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό και να αναγνωρίζει την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των υποδομών και της στελέχωσης του Νοσοκομείου.

Στα μείζονα προβλήματα του Νοσοκομείου , που ετέθησαν και εγγράφως με σχετικό υπόμνημα , έγινε αναλυτική συζήτηση και δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

1.ΕΠΕΚΤΑΣΗ : η ΔΕΠΑΝΟΜ δεσμεύτηκε ότι εντός διμήνου θα επιλυθούν όλες οι κατασκευαστικές εκκρεμότητες για την αξιοποίηση του νέου κτιρίου και την μεταστέγαση του ΤΕΠ και της Παιδιατρικής Κλινικής.

2.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ : Ο κ.Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει , μαζί με άλλα 10 περίπου επαρχιακά νοσοκομεία , η έγκριση νέου Οργανισμού από το Υπουργείο Οικονομικών , με βάση την πρόταση που έχει υποβληθεί και έχει ήδη προσυπογράψει το Υπουργείο Υγείας.

3.ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ : Για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό , δηλώθηκε ότι α. θα προκηρυχθούν άμεσα οι 11 θέσεις ειδικευμένων γιατρών + 5 ειδικευόμενων που έχουν συμφωνηθεί στην κοινή επιτροπή Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ και β. ότι , εκτός από το διορισμό όσων νοσηλευτών έχουν ήδη επιλεγεί από τον ΑΣΕΠ , θα προκηρυχθούν άλλες 16-17 θέσεις νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού μέσα από μια συνολική κατανομή 1400 θέσεων πανελλαδικά.

4. ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ : Όσον αφορά , τέλος, την υπόθεση του νέου Νοσοκομείου , η ΔΕΠΑΝΟΜ δεσμεύτηκε ότι εντός μηνός θα κοινοποιήσει στο Συντονιστικό Όργανο την τελική αξιολόγηση της για την οικοπεδική έκταση που παραχωρεί ο Δήμος Ρεθύμνου και στη συνέχεια , θα συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή το θέμα της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου .

Είναι προφανές ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στη συγκροτημένη και συλλογική διεκδίκηση λύσεων στα χρόνια προβλήματα της Υγείας από τους φορείς του Ρεθύμνου. Αυτή άλλωστε είναι και η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας , όπως εκφράστηκε και στη πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Όλα βέβαια θα κριθούν εκ του αποτελέσματος , δηλαδή από την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων που συμφωνήθηκαν.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου , που δικαιολογημένα είναι δύσπιστοι σε εξαγγελίες και υποσχέσεις , καλούν τους εργαζόμενους του Ιδρύματος και την κοινωνία σε εγρήγορση μέχρι την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και της δημόσιας περίθαλψης στον τόπο μας.

Ρέθυμνο 1/9/2009

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ